Kızılay Kütahya Şubesi’nde Göç Uzmanı Furkan Kılıç, mültecilik hakkında bilgilendirmede bulundu. Kütahya’nın göç yoğunluğunu anlatan Göç Uzmanı Furkan Kılınç’ın konuşması şu şekilde; “ Toplamda ilimizde 13 bin 933 yabancı var. 6 bin 164’ü ikamet izniyle ilimizde kalıyorlar. 2 bin 28’i geçici koruma altındaki Suriyeliler, 5 bin 741 kişi uluslar arası koruma kapsamındaki kişilerden oluşuyor. Ülkemizdeki birçok yabancıya mülteci diyoruz. Türkiye’de toplam mülteci sayısı 23 kişi ve bu kişiler İstanbul, Ankara, İzmir illerinde yaşıyorlar. Geri kalan kişiler uluslar arası koruması altındaki yabancılar. Doğru kavram göçmen kavramıdır. Ülkemizdekiler neden mülteci değil? Mülteci Avrupa’dan gelir. Avrupa ülkelerinin vatandaşları bizden sığınma talep ederlerse bu kişiler göç idaresi tarafından mülakatlarla onaylanırsa mülteci diyoruz.
MÜLTECİ DEĞİL ULUSLAR ARASI KORUMA STATÜSÜNDEKİ YABANCI
Afganistan uyruklu yabancı sınırdan geçip Kütahya’ya geldiğinde kolluk yada kendi başvurarak İl Göç İdaresi’ne geliyor. Biz bu kişiye mavi kimlik veriyoruz. Bu kimlik uluslararası koruma başvuru sahibi kimlik belgesidir. Bu kimlik senin mülakatını alana kadar, şartlı mültecilik verene kadar Türkiye’de kalabilirsin. Mülakat tarihine kadar herhangi bir sağlık yada eğitim hizmetinden yararlanabilirsin demektir. Bu sürecin sonunda şartlı mülteci mülakatı yapıyoruz. Bu kişiye şartları sağlaması durumunda şartlı mülteci statüsü veriyoruz. Şart buradan başka ülkeye yerleştirilmesi. Bunu kabul etmemizin nedeni Amerika, Kanada gibi ülkelere yerleştirmek. İkincil koruma dediğimiz son statü ağır bedensel, cinsel şiddete uğramış, savaş mağduru kişiler ülkemizde geçici olarak ve başka ülkelere yerleştirilmek üzere barındırılıyor. Ülkemizde bulunan yabancılar uluslar arası koruma statüsü altındalar.
İLİMİZDE 6 BİN 164 TANE İKAMET İZNİNDE KALAN YABANCIMIZ VAR
İlimizde çok fazla siyahî öğrencimiz, bazı vatandaşlar tarafından bunlar karıştırılıyor. Bu insanlar üniversite öğrencileridir. Bunlar suç unsuru teşkil etmeyen, kamu düzenini etkilemeyen, risk barındırmayan kişiler. Dumlupınar Üniversitesi’nde eğitim görüyorlar ve bu sürede yasal kalışlarını sağlayabilmek için ikamet izni veriyoruz. İlimizde 6164 tane ikamet izninde kalan yabancımız var. Bunların büyük bir çoğunluğunu Somalili arkadaşlarımız, daha sonra Azerbaycan uyruklu ve Irak ve Türkmenistan ve diğer uyruklar sırasıyla ikamet izniyle kalan yabancıları oluşturmakta. 2021 ve 2022 yılı içerisinde 22 tane yabancının yurt dışına yerleştirilmesini sağladık. Afganistan uyruklu 7 kişiyi ABD’ye, Irak uyruklu 5 kişiden 3’ü ABD, 2 tanesi İngiltere’ye, 10 tane Suriyeli’yi Belarus, Fransa, Kanada ve İsveç gibi ülkelere gönderdik”.
AHMET DİNÇ