İsviçre’nin Davos kasabasında her yıl düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum/WEF) yayınladığı raporda yakın gelecekte yok olabilecek meslekler duyuruldu.
Yıllar önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘’one minute’’ çıkışıyla hatırladığımız Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu her yıl düzenlenmeye devam ediyor. Foruma katılan uzmanların yayınladığı bir raporda ise yakın gelecekte yok olması beklenen meslekler ve dünya nüfusuna oranla kaç milyon kişinin işsiz kalacağı açıklandı.
Teknolojinin böylesine hızlı ilerlemesi insanlarda sadece hayret duygusunun yitmesine neden olmuyor. Görülen o ki gelişen teknoloji ve dijitalleşme yüzünden milyonlarca insan işini kaybedebilir ve bu şekilde bazı meslekler yok olabilir.
Gelişen teknoloji yalnızca insanların işini kaybetmesine neden olmuyor aynı zamanda yeni iş kollarının türemesine de neden oluyor.
Forum’da paylaşılan rapora göre çevre kirliliğinin önlenmesi için oluşturulan yeşil dönüşüm ekonomik model, ekonomik büyümenin yavaşlaması, yükselen enflasyon oranları ve tedarik kıtlığı gibi durumlar çalışanlara sorun yaratacak etkenler arasında sayıldı.
Gelişen teknoloji sonucu dijitalleşmenin çalışanların kendilerini bu gelişmeye göre yenilemesi ve ayak uydurması gerektiğinin altı çizildi.
İşverenlerin baz alındığı ankette, gelecek 4 yıl içinde varolan işlerin dörtte birine yakını değişmesi öngörülüyor.
4 yıl sonra dünya üzerinde 69 milyon kişi için yeni iş kolu çıkacağı öngörülürken 83 milyon kişinin mesleği ortadan kalkacağı düşünülüyor. Bu da dünya genelindeki istihdamın yüzde 2 azalması anlamına geliyor.
Kasiyerlik, sekreterlik ve banka memuriyeti gibi meslekler yapay zekanın da hızla gelişmesiyle yok olacak meslekler sınıfında gösterildi. Tam tersi olarak da yapay zeka için makine öğrenimi ve siber güvenlik uzmanlarına ihtiyacını artırarak yeni iş kollarının türeyeceği düşünülüyor.
İşlerin Geleceği’’ adıyla yayımlanan raporda 11 milyonu aşkın işçinin çalıştığı yaklaşık 800 şirketten alınan bilgiler yer alıyor.
WEF Genel Müdürü Saadia Zahidi raporla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
‘’Hükümetler ve iş yerleri eğitim, yeni beceriler kazandırma ve sosyal yardım yapılarıyla yatırım yaparak geleceğin işlerine doğru dönüşümü desteklemeli.’’
Böylece gelişen teknoloji hayatlarımızı bir noktada kolaylaştırırken mevcut meslekleri insan gücüne ihtiyaç duyulmaz hale geçiriyor.
(FATİH ÇİMEN)