Uzmanlar yaptığı çalışmalarla baba olmanın erkeklerin beyin yapılarında çeşitli değişikliklere yol açtığını ortaya koydu.
Yapılan araştırmalar, erkeklerin baba olduktan sonra beyinlerinin değişikliğe uğradığına işaret etmektedir. Beynin esnekliği, çevresel farklılıklara tepki olarak yapısını ve işlevini değiştirme kapasitesini tanımlamaktadır. Bu esneklik derecesi, babaların bebekleriyle ne kadar etkileşim kurduklarıyla bağlantılıdır. Yani, sosyal, kültürel ve psikolojik faktörler, babaların çocuklarıyla ne kadar ilgilendiklerini belirlerken beyindeki değişimler için de önemlidir.
Bir araştırma, İspanyol babaların ABD’deki babalara kıyasla daha fazla babalık iznine sahip olmalarının, bebeklerine uyum sağlamalarına yardımcı olan dikkati destekleyen beyin bölgelerinde daha belirgin değişiklikler sergilediklerini gözlemledi. Bu değişiklikler, psikolog Elizabeth Gould ve ekibinin yaptığı bir dizi çalışmada da gözlemlendi ve östrojen, oksitosin, prolaktin ve glukokortikoidler gibi hormonların artış gösterdiği ortaya konuldu.
Çalışmanın en önemli notlarından biri, bir kadının yardımı olmadan çocuk yetiştiren babaların beyinlerinde, annelerin gösterdiğiyle neredeyse aynı duygusal işleme sinyallerini gösterdikleri oldu. Bu erkeklerin testosteron oranının düşerken, östrojen oranlarının arttığı tespit edildi. Östradiol adı verilen östrojenin baskın formunun, besleyici davranışlarda ve erkeklerde cinsel işlev bakımından önemli bir rol oynadığı ve babada daha besleyici davranışları teşvik ettiği belirlendi.
Prolaktin adı verilen anne hormonunun, yeni baba olmuş erkeklerde artış gösterdiği ve babalığın ilk haftalarında testosteron ve stres hormonu kortizolün düştüğü de araştırmalarla ortaya konuldu. Bu bulgular, babalığın erkeklerin beyin ve hormon sistemlerinde değişikliklere neden olduğunu ve babaların çocuklarını yetiştirme sürecinde aktif bir rol oynadığını gösteriyor.
2002 yılında yapılan bir araştırmaya göre, erkeklerde düşük testosteron seviyeleri ve yüksek prolaktin seviyeleri, yeni babaların bebek ağlamalarına verdiği duygusal tepkilerle ilişkili olabilir. Yeni baba olan erkeklerde ise, doğum sonrasında artan oksitosin hormonu bağ ve empati duygularını artırabilir. Fareler üzerinde yapılan çalışmalar da, yeni baba olan farelerin hafıza ve yön duyularını geliştirdiğini ve beyinlerinde yeni nöronların oluştuğunu göstermiştir.
Bu yeni nöronlar, farelerin yeni yavrularının kokusunu tanıyabiliyor ve beynin bağlanma, besleme ve empati ile bağlantılı bölgelerinin yapılan testlerde daha fazla gri ve beyaz madde içerdiği gözlemlenmiştir. Bu anatomik değişiklikler, yeni babalarda ebeveynlik becerilerinin artmasına yardımcı olabilir.
Gelişimsel sinirbilimci Pilyoung Kim tarafından 2014 yılında yapılan bir araştırma, ilk aylarda baba olan erkeklerde hormon değişikliklerinin yanı sıra fiziksel değişikliklerin de meydana geldiğini ortaya koymuştur. Beyindeki bu anatomik değişiklikler, babaların öğrenme deneyimlerini destekleyebilir ve ebeveynlik becerilerini arttırabilir.
(HABER MERKEZİ)