“Eczacılar zor günler geçiriyor”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Kütahya Eczacı Odası, Bilimsel Eczacılık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamayla dayanacak gücü kalmayan eczacıların sıkıntılarını dile getirdi. Eczacı Odası, Zafer Meydanı’ndan, “Artık dayanacak gücümüz kalmadı, bıçak kemiğe dayandı” diye seslendi.

Kütahya Eczacı Odası’nın 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklaması şu şekilde; “Eczacı, ilacın üretiminden hastaya ulaştırılmasına kadar her aşamada yetkinlik sahibi olan bir uzman ve sağlık danışmanıdır. Eczane de en kolay erişilebilir, halka en yakın birinci basamak sağlık kuruluşu olarak sağlık sisteminin kilit taşıdır. Bu doğrultuda bu yılki temamızı “Mahallenin Sağlığı Bizden Sorulur” şeklinde belirledik.Bu nedenle diyoruz ki “Eczacınıza Danışın” Covid 19 pandemisi net bir şekilde göstermiştir ki eczacılar sağlık sisteminin sürekliliğinin sağlanmasında ve acil durumlara müdahalede çok önemli bir rol oynamaktadır. Ancak görev ve sorumlulukları itibariyle üzerlerine titrenmesi ve adeta gözbebeği gibi korunması gereken eczacıların, son yıllarda giderek artan sayıda sorunla baş başa bırakıldığını üzülerek görmekteyiz. Çözülmesi gereken sorunlar dağ gibi birikmiş, eczacılar adeta kaderlerine terk edilmişlerdir.

ARTIK ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

Günün ekonomik şartlarında farklı sektörlere yönelik teşvik ve iyileştirmeler hayata geçirilirken, eczacılar tam 13 yıldır revize edilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesini beklemektedir. Eczacıların bu talebi, haklı bir talep olmanın ötesinde artık ekonomik anlamda da bir zorunluluktur. Bir kez daha vurguluyoruz ki 2009 yılından bu yana güncellenmeyen, mevcut koşullara hiçbir şekilde uyum sağlamayan ilaç fiyat kararnamesi acilen güncellenmelidir. Çünkü eczanelerimizin artık mevcut ekonomik koşullarda ayakta kalma gücü tükenmiş, eczane ekonomileri sürdürülebilir olmaktan çıkmış ve erimiştir. Eczacıların bu çığlığına acilen yanıt verilmesi gerekmektedir.

BIÇAK KEMİĞE DAYANMIŞTIR

Yine hem eczacılar olarak bizleri hem de hastalarımızı yakından etkileyen bir diğer sorun, ilaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kuru güncellemesi öncesinde yaşanan ilaca erişim sorunudur. İlaca kolaylıkla erişim, halkımızın en önemli önceliklerinden biridir. Bu sorunun çözümüne yönelik önlemlerin ivedilikle alınması gerekmektedir.Bazı ilaç firmaları Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlediği kamu kurum iskontolarını uygulamaktan kısmen ya da tamamen vazgeçmektedir. Söz konusu firmaların keyfi olarak yaptıkları bu uygulamanın faturası, aradaki fiyat farkını ödemek zorunda kalan hastalarımıza çıkmaktadır. Bu durum özellikle kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızın cebinden yüksek tutarlarda fiyat farkı çıkmasına yol açmaktadır.

 HALKIMIZIN SAĞLIĞI FİRMALARIN OYUNCAĞI DEĞİLDİR

İnternetten ve denetimsiz kanallardan satılan çeşitli ilaç ve takviye edici gıdalar da karşı karşıya kaldığımız çok önemli bir sağlık sorunudur. Eczane dışından alınan bu ürünlerin birçoğunun sahte olduğu ortaya çıkmıştır. İnternet üzerinden çeşitli siteler kanalıyla yapılan bu satışlar ciddi bir halk sağlığı sorununa neden olmaktadır. Unutulmamalıdır ki; ilaçlara ve takviye edici gıdalara güvenli erişimin adresi eczanelerdir. Bu konu da artık kalıcı, halk sağlığını koruyucu tedbirlerin alınması kaçınılmazdır.Pandemi döneminde yaşananlar, eczacının mesleki bilgisinin değerini ve olağanüstü dönemlerde oynadığı kritik rolleri gözler önüne sermiştir. Artık eczacıların ve eczanelerin hakkı teslim edilmelidir.Sayın Cumhurbaşkanımızın ve ilgili Bakanlarımızın sesimizi duyacaklarına, halk sağlığını koruyucu tedbirleri alacaklarına ve eczaneleri bu ekonomik zorluklardan çıkaracak yukarıda bahsettiğimiz iyileştirmeleri en kısa sürede hayata geçireceklerine inanıyoruz…Bu vesileyle salgınla mücadelede en ön saflarda yer alan, olağanüstü şartlarda sağlık hizmeti sunarken hayatlarını kaybeden 76 meslektaşımızın, 24 eczane teknisyenimizin ve 2 eczacı odası çalışanımızın aziz hatırasını saygıyla anıyoruz.Bilimsel eczacılığın 183’üncü yıl dönümünde bütün meslektaşlarımızın 14 MayısBilimsel Eczacılık Günü’nü kutluyoruz”.

HABER MERKEZİ

“Eczacılar zor günler geçiriyor”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Dumlupınar Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!