Eczacıların zor durumunu anlattı

Kütahya Eczacı Odası Başkanı Süleyman Cahit Ceylan, eczanelerin içinde bulunduğu zoru durumu anlattı. Süleyman Cahit Ceylan, acilen ilaç fiyat kararnamesinin güncel fiyatlarla yenilenmesinin gerektiğini bildirdi. Eczacıların kamu kurum ıskontosu, muayene ücreti tahsili, ilaç bulma konularında sıkıntı çektiğini dile getirdi.

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başkan Ceylan, 20 Şubat’ta ilaçlara gelecek zamların eczacıya değil ilaç firmalarına gideceğini önceden bildirdi ve elektrik, doğalgaz ve asgari ücrete gelen zamlardan da çok etkilendiklerini ifade etti. Kütahya Eczacı Odası Başkanı Cahit Ceylan’ın açıklamasının satır başları şu şekilde;

9 YILDIR İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ YENİLENMEDİ

66. yıl dönümümüzü maalesef bu yıl buruk kutluyoruz. Ülke ekonomisiyle paralel olarak eczane ekonomilerinde ciddi bozulmalar var. Bunun kaynağının en başında 2013 yılında çıkartılan ilaç fiyat kararnamesinin 9 yıldır yenilenmemesi. Çıkarıldığı tarihte askeri ücretin 900 TL civarıydı şuan 4 bin 250 TL. İlaç fiyat baremlerinin yenilenmemesi ve SGK ile yaptığımız protokol ile üzerimize görevimiz olmadığı halde yüklenen devlete ait bazı işlerden dolayı eczanelerimiz ekonomik olarak zor durumda. Eczaneler dışarıdan bakıldığında pandemide bile ayakta kalan bir işleyiş içerisinde olmasına rağmen eczanelerin ekonomilerinin bozulma noktasına gelmesi ciddi bir sorun olduğunu gösteriyor. 2 yıldır eczane ekonomilerinde sorunlar olduğunu söylememize rağmen hiçbir konuda iyileştirme yapılmaması ve gelinen nokta maalesef beklediğimiz bir nokta. Acilen ilaç fiyat kararnamesinin yenilenmesi lazım.

20 ŞUBATTA YÜZDE 35 CİVARI ZAM GELECEK

Bu ay içinde 20 Şubat’ta ilaçlara yüzde 35 civarında zam bekleniyor. Bu zam eczacıları ilgilendiren bir zam değil maalesef. Genellikle ilaç üreten ve ithal eden firmalar ile devletin kendi arasında belirlediği bir zam. Zamdan dolayı eczacının ekonomisini düzelten bir durum söz konusu değil. Bizim ilaç fiyat baremlerimizin yenilenmesi, eczacı karlılıklarının arttırılması lazım. Son dönemde takip ettiğimiz üzere dün açıklanan enflasyon oranlarına bakarsanız birçok sektör aynı sıkıntılar içerisinde ama eczacılar 9 yıldır bu problemleri çözemedi. İş ciddi noktaya geldi. Ekim ayında Sosyal Güvenlik Kurumu ile bir protokol yenilememiz lazımdı. 4 aydır yenilenmedi. Görüşmeler hala devem ediyor. Bu protokolde 2019 rakamlarıyla eczacılarımız protokolü devam ettirmeye çalışıyorlar. Protokolde rakamlar güncel enflasyon oranlarıyla güncellenmediği için her hangi bir protokol imzalanmadı. Protokol imzalanıp imzalanmadığını süreç içinde yaşayıp göreceğiz. Eczacıların ayakta kalabilmeleri için acil önlemler alınması gerektiğini söylüyorum.

MUAYENE ÜCRETİ TAHSİLİ ECZACI İLE VATANDAŞI KARŞI KARŞIYA GETİRİYOR

Eczaneler özellikle son 10 yılı dikkate aldığımızda devletin tahsil etmesi gereken muayene ücretlerini hastalardan tahsil ediyorlar. Bu noktada hasta ile biz karşı karşıya geliyoruz bizi ilgilendirmeyen bir ücret karşısında. Son dönemde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilaç fiyatlarındaki ve o kademelerdeki oranları düşürmesinden dolayı birçok ilaçta aşırı ilaç fiyatları çıkıyor. İlaç fiyat farklarını da biz tahsil ediyoruz. Emeklilerden katılım payları maaşlarından kesiliyor ve bize 3 ay sonra ödeme yapılıyor. Biz 3 ay boyunca bizden kesilen, emeklilerden kesilen katılım paylarını bir şekilde finanse etmeye çalışıyoruz. Bazen bunları tahsil etmekte zorlanıyoruz ama ay sonu geldiğinde SGK kuruşu kuruşuna bunu eczacıdan tahsil ediyor. VATANDAŞLAR REÇETEDEKİ İLAÇLARI TAMAMLAYABİLMEK İÇİN ECZANE ECZANE GEZİYOR

Her vatandaşın karşılaştığı gibi maalesef ilaç tedarik sorunu ile karşı karşıyayız. Daha öncede ilaç zammından 1 ay önce çeşitli ilaçlarda bu tür sorunları yaşardık. Bu dönemde eylül ayından beri ilaç tedarikinde muazzam bir sıkıntı içerisinde eczanelerimiz belli başlı ilaçlar eczanelerimize geliyor ama 1’er 2’şer tane geliyor. Çok az limitli eczanelere ilaç gönderiliyor. Bunun sebeplerini araştırdığımız zaman özellikle çocuk grubu dediğimiz ilaçlarda artık ambalaj fiyatının ilaç fiyatını geçtiğini ve gerçekten ilaç üreten firmaların ambalaj bulma konusunda sıkıntılar yaşadığını ilaç dışındaki konularda sıkıntılar yaşadığından dolayı üretimlerini yavaşlattıklarını dolayısıyla üretimi yavaşlatmaları direk bize, vatandaşımıza yansıyor. Vatandaşlar reçetedeki ilaçları tamamlayabilmek için eczane eczane gezmek zorunda kalıyor. Biz bu durumu 5 aydır söylüyoruz. Çözüm bulunmuş değil. Bunun ile ilgili çeşitli teklifler sunuyoruz. İlaç zammını yılda 1 gün değil çeşitli ay ve dönemlere yayarak yapmak lazım ki vatandaş bunu bir anda böyle hissetmesin hem firmalar bunun üretimini planlayarak devam etsin. Bu konuda çözüm bulunmuş değil. 20 gün sonra zam geleceği için bu 20 günde eczanelerimizi elimizde bulunan ilaçlarla ayakta tutmaya çalışıyoruz. Buna çözüm bulunmasını vatandaşın ilaçtan yoksun olmaması adına hareket edilmesi gerektiğini düşünüyoruz”.

AHMET DİNÇ- ÖZEL HABER

Eczacıların zor durumunu anlattı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Dumlupınar Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!