Mağazalarda mevsimlik ve kışlık ürünlerdeki fiyat artışları vatandaşı eskiye döndürür oldu. Soğuk kış günleri öncesi vatandaşlar ya eski kazaklarını söküp yeni kazak, hırka ve atkı yapıyor ya da maliyetleri düşük olması neden ile iplik alarak kışlık kazaklarını kendileri örmeye başladılar.
Geçtiğimiz seneye göre kışlık ürünlerde fiyatlar 2 katını aşkın arttı. Dünya genelinde etkili olan kriz ve kurdaki artış sonrası tekstil firmaları da zor günler geçirmeye başladı. Geçtiğimiz yıl 70 ila 100 lira bandında olan kazak ve hırkalar 200 liraya, atkı bere ve eldivenlerin ise 15-20 liralardan 50 liraya kadar çıkması sonrası vatandaşlar örgülere yeniden başladı.
Mağazalardaki mevsimlik ve kışlık ürünlerde fiyatların geçtiğimiz seneye oranla 2 katına çıktığını esnaflar kazak ve trikoların 200 liradan başlayarak 400 liraya kadar çıktığını bu rakamların ünlü mağazalarda daha yukarılara çıktığı belittiler.
EV HANIMLARI AİLE EKONOMİSİ İÇİN ÇALIŞIYOR
Ev hanımlarının göz nuru ürünler ise bu yıl tekrar revaçta olmaya başladı. 3 çocuk annesi Hatice Ersel “Şuan okuyan 3 evladım var. Her birine ayrı ayrı ürünler almam çok zor mağazalarda fiyatlar ateş pahası bende kış öncesi çocuklarım için kazak örmeye başladım. Şuan evimde kazak, hırka, patik, atkı, şapka gibi kışlık ürünleri şimdiden yapmaya başladım. Bir hırka ve kazak 2-3 günde örüyorum ve bana 60-70 liralara mal oluyor bu rakamlar dar gelirli aileler için daha iyi geliyor. İnternetten bakıyorum motiflere desenlere, ortama gidecek ipimi de hesaplıyorum. Renk renk çeşit çeşit istediğim desenleri kullanarak kazak ve hırkalar örüyorum. Ev hanımı olmam nedeni ile ev işlerinden kalan zamanlarımda örgü yaparak haftada 2 kazak ya da hırka rahatlıkla örebiliyorum. İpler geçtiğimiz yıl 5 liradan başlarken bu yıl 10 liradan başlıyor ancak şu rakamlarda bile mağazalara göre daha uygun fiyatlı ürünler çıkartıyorum. Çevremde de çok kişi bu yıl böyle ürünler yaparak kendi ekonomilerine denge sağlamak istiyorlar” dedi.
EMEKLİLER İÇİN DURUM FARKSIZ
Emeklilerin hayat pahalılığından en çok etkilenen kesim olduğu belirten Kevser Dinç “Biz emekliyiz. Artık çok yeni şeyler almıyoruz ancak zamanla eskiyen yıpranan eşyalarımızı değiştiriyoruz. Eşim 3 bin 500 lira emekli maaşı alıyor, eşime ve kendime birer tane kazak almak çok zor bizim için 400-500 lira tutuyor. Bende hem eşime hem de kendime bu kış için kazak örmeye başladım, örmemin başlıca nedenleri arasında hem sağlıklı hem de soğuk havalara karşı daha sıcak tutuyor. 6 tane ip alıyorum bir kazak çıkıyor bu şekilde 2şer tane kazak ve içlik örmek istiyorum kış öncesi, mağazalardan almaya gücümüz yetmiyor.” diye konuştu.
‘SON YILLARDA ÖRGÜYE İLGİ ARTTI’
Son yıllarda örgülere olan talebin arttığını belirten Tuhafiye Esnafı Süleyman Arslan “Korona döneminde satışlar artmış, firmaların üretimleri iç piyasada kalınca fiyatlarda düşmüştü. Geçtiğimiz sene ilginin yoğun olduğu işlerimizde bugünlerde rağbet çok olmasa da kışlık ürünler için vatandaşlar gelmeye başladı. Geçtiğimiz sene 5 liradan satış yaptığımız iplerimiz şu an da 10 liradan başlıyor. Mevcut ip fiyatlarımız ise 10 liradan başlıyor ve 15-20-25 liraya kadar çıkıyor. Yeni başlayanlar için bizler buradan yardımcı oluyoruz. Zaten model ve tekniklere internetten ulaşmak kolay hale geldi. Genci yaşlısı her yaştan müşterimiz var. Geleneksel olarak patik, hırka, süveter, kazak, içlik, şapka, atkı, bere gibi ürünler için örgü şişleri ve tığları da mevcut bizde. Şiş ve tığlarımız ise 10 liradan başlıyor 30 liraya kadar çıkıyor. Örgü işinin meraklısı çok var, ipleri bizden alıp kadınlar evde örgü örerek kazak, yelek bebek battaniyesi, atkı, bere gibi kışlıklar örüyorlar. Bu şekilde evde örgü işi yaparak geçimini sağlayan ve hatta evini geçirenler bile var. Kış mevsimin gelmesiyle satışlarımız daha da artı. Örgü işinin meraklısı çok var, ipleri bizden alıp kadınlar evde örgü örerek kazak, yelek bebek battaniyesi, atkı, bere gibi kışlıklar örüyorlar. Bu şekilde evde örgü işi yaparak geçimini sağlayan ve hatta evini geçirenler bile var. Kış mevsimin gelmesiyle satışlarımız daha da artı. Sürekli bizde alışveriş yapan belli müşterilerimiz var. İp siparişi verip gelip alıyorlar. Daha sonrada evlerinde hanımlar model model emeği göz nuru örgüler örüyorlar” diye konuştu.
‘İP FİYATLARININ ARTIŞIN NEDENİ BAZI ÜRETİCİ FİRMALAR’
İp fiyatlarında ki artışın sebebi büyük firmaların fiyat oyunları olduğunu belirten Tuhafiye Esnafı Süleyman Arslan “ Geçen senelerde 5 liradan sattığımız iplerimiz şuan 10-12,5 liradan satıyoruz. Fiyatlarımızdaki artışın nedeni ise birkaç büyük firmanın iç piyasadaki fiyat oyunları. Avrupa ve Asya ülkelerine gönderilemeyen ürünleri iç piyasaya yüksek fiyatlar ile katalog fiyatları ile adı altında sunmaları bizleri de vatandaşları da mağdur etti. Bizler tuhafiyeci esnafı olarak fiyatlardaki artışların nedeninin araştırılmasını istiyoruz. Çünkü katalog fiyatı bize 13 liradan gösterilen ürünlerin büyük zincir mağazalarda ve marketlerde perakende satıldığını görüyoruz. Bu yapılanların kanunlara aykırı olduğunu ve serbest piyasa kurulunun konu ile ilgili inceleme yapmalarını istiyoruz.” İfadelerini kullandı.
Yorum yazarak Dumlupınar Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Dumlupınar Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Dumlupınar Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Dumlupınar Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Dumlupınar Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Dumlupınar Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Dumlupınar Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Dumlupınar Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.