AHMET DİNÇ – ÖZEL HABER
Kütahya’da süt üretimi yapan çiftçiler, 2021’in ilk zamlı süt paralarını almaya başladı. Üretici ve süt toplayıcılarının 2021 zam pazarlıkları sonucu Kütahya’da üreticiden alınan çiğ süt fiyatına 50 kuruş civarı zam geldi. Süte gelen zammı yorumlayan Kütahya’nın merkez mahalle muhtarları süt üreticilerinin durumdan memnun olmadığını ifade etti.
Süt fiyatının en az 3 TL olmasını isteyen İkizhüyük Mahallesi Muhtarı Veysel Uygun, “Süt fiyatlarından memnun değiliz. Süt fiyatı en az 3 TL olması lazım. Yem fiyatları çok pahalı. Haliyle mahallemizde hayvan sayısı giderek azalıyor. 3-4 mandıra bir araya gelip şu paraya süt alalım diyorlar. Her sütçünün 1 köyü var onlar kendi bildiklerine iş yapıyorlar. Sütçülerle pazarlık yapsak bile hiçbir şey elde edemiyoruz. Aralarında rekabet olmadığı için sütçülerin dediği oluyor. Sütçüyü değiştirsek diğeri de aynı muameleyi yapıyor” dedi.
Hayvancılık sektörüne verilen desteklerin artırılması gerektiğini söyleyen Siner Mahallesi Muhtarı Kadir Mandal, “Süt fiyatları 2 TL’den 2,50 TL’ye yükseldi. 50 kuruşluk zam can suyu gibi oldu ama yine de kurtarmıyor. 50 kuruşluk zamdan süt üreticileri memnun değil. Desteklemeler zamanında yatmıyor. Desteklemelerin artırılması gerekiyor. Süt fiyatlarının çiftçinin zarar etmeyeceği, hayatını idame edeceği seviyeye gelmesi lazım. Mandıracılar aralarında birlik kurarak rekabeti engelliyorlar. Tekelleşme olmuş gibi süt fiyatını düşük tutmaya çalışıyorlar. Ayrıca bazı süt toplayıcıları üreticinin süt parasını aylarca ödemediği oluyor. 6 ayda 3 ayda para ödeyenler var. Her ay öderim diye üreticiyle anlaşıp sonrasında sözünü tutmuyorlar. Mahallemizde 4 aylık sütçülerden alacağı olanlar var. Mahallemizdeki hayvan sayılarında eskiye göre azalma var. Süt para etmiyor diye vatandaş ineklerini satıyor. Yaz aylarında süt miktarları yükselince süt fiyatlarını çok düşürüyorlar. Şimdi 50 kuruş zam olmuş olabilir ama yazın süt fiyatını düşürürler” diye konuştu.
Yeme sütten daha fazla zam geldiğini vurgulayan Bölücek Mahallesi Muhtarı Hüseyin Girgin, “Bizde hayvancılık çok azaldı. Bizim mahallede fazla inek kalmadı genelde mandalar var. Çiftçi süte gelen zamlardan memnun değil. Süte yüzde 22 zam geldi ama yeme 40’a yakın zam oldu. Bizim ana girdilerimiz saman ve yem. Süt ile yem fiyatlarını karşılaştırdığımız zaman bizim süt fiyatlarında düşme olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Süte gelen zamdan mutlu olmadıklarını bildiren Zığra Mahallesi Muhtarı Kadir Yeşildağ, “Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre Kütahya’da en çok süt veren köylere bakıldığında Ağaçköy, Zığra, İnköy, Sinerköy, Bölücek olarak biz varız. İl Özel İdare, Belediye, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden faydalanamayan yine bizleriz. Süt 2TL’den 2,5 TL oldu. Geçen sene yem fiyatları 70 TL iken 120 TL civarlarında. Süt komisyonunda fiyatlar 2,80TL mi 3TL mi olacak derken 2,50 olarak bize yansıdı. Ocak ayı zammını önceki gün aldık. Biz 50 kuruş zam aldık bazı köylerde bu rakamın 40 kuruş olduğunu öğrendim. Bu rakamalar bizi kesinlikle mutlu etmedi” açıklamasında bulundu.
ALIS | SATIS | |
---|---|---|
$ USD | 7.5939 | 7.6075 |
€ EURO | 9.0208 | 9.0371 |