Yandex

HASTALIKLAR ÇOĞALDI PASTİL TÜKETİMİ ARTTI

Salgın hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşların ilk tercihi pastiller oldu. Son günlerde artan grip, nezle ve üst solunumu rahatsızlıkları ile birlikte eczanelerde pastil satışları büyük oranda arttı. Gelen her 3 reçeten 2’si şu anda mevsimsel hastalıklar ile alakalı diyen Eczacı Emine Esra Özpak, “Bir çok vatandaş hastalıklardan korunmak, bağışıklık sistemini güçlü tutmak adına tedbir amaçlı pastil tercih eder oldu.” dedi.

Salgın hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşların ilk tercihi pastiller oldu. Son günlerde artan grip, nezle ve üst solunumu rahatsızlıkları ile birlikte eczanelerde pastil satışları büyük oranda arttı. Gelen her 3 reçeten 2’si şu anda mevsimsel hastalıklar ile alakalı diyen Eczacı Emine Esra Özpak, “Bir çok vatandaş hastalıklardan korunmak, bağışıklık sistemini güçlü tutmak adına tedbir amaçlı pastil tercih eder oldu.” dedi.

Kış aylarında havaların soğuması ile birlikte artan salgın hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar hastalıklara karşı tedbir almak amacı ile pastil tüketimini artırdı. Boğaz ağrısı, soğuk algınlığı, öksürük, nezle gibi nedenlerden ötürü tahriş olmuş boğaz dokularındaki ağrı ve öksürük gibi semptomları geçici olarak hafifletmeye yardımcı olan takviye ürünler olarak bilinen pastiller, vatandaşlar tarafından büyük oranda tercih edilir oldu.

‘PASTİL KULLANIMI GEÇTİĞİMİZ YILLARA GÖRE 2 KAT ARTTI’

Pastil kullanımında dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Eczacı Emine Esra Özpak, “Havaların soğuması ile birlikte salgın hastalıklara bağlı vatandaşların pastile olan ilgisinin arttığını söyleyen Eczacı Emin Esra Özpak, “Kış aylarında artan soğuk algınlığı ve salgın hastalar ile son haftalarda pastil satışlarımız arttı. Halk arasında kar yağınca hastalıkların kesileceğine inanılır. Bu kış kar yağışı da olmayınca bizim de eczanemizde son günlerde en çok soğuk algınlığı, öksürük, nezle, ateş düşürücüleri satar olduk. Gelen her 3 reçeteden 2’si şuan da mevsimsel hastalıklar ile alakalı. Bir çok vatandaş hastalıklardan korunmak, bağışıklık sistemini güçlü tutmak adına tedbir amaçlı pastil tercih eder oldu. Geçtiğimiz yıllara oranla şuan da pastil tüketimi 2 kata varan bir artış gösterdi. Farklı markalara ait bir çok çeşidi bulunan ve vitamin takviyesi de içeren ürünler 20 liradan başlayıp 100 liraya çıkıyor.” dedi.

‘YUTKUNMADA ZORLANANLAR HEKİME BAŞVURMALI’

Mevsim geçişlerinde kişiler eğer yutkunurken gerçekten zorlanıyorsa ve enfeksiyon belirtisinin süresi uzadıysa hekime gitmenin büyük önem taşıdığına da vurgu yapan Eczacı Emine Esra Özpak, “Sonbahardan itibaren vatandaşların üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri artıyor. Çok ciddi seviyede olmaması durumunda ise kişiler doktora gitmeden bitkisel olarak boğaz gıcıklığı ve öksürüğünü tedavi etmeye çalışıyor. Eğer yutkunurken gerçekten zorlanılıyorsa ve enfeksiyon belirtisinin süresi uzadıysa hekime gitmek büyük önem taşıyor. Doktor gerekli görürse antibiyotik kullanımı tedavi için mecburi olabiliyor. Pastiller, ağızda yavaşça çözünmesi veya parçalanması amaçlanan, genellikle tatlandırılmış bir bazda bir veya daha fazla ilaç içeren katı müstahzarlardır. Tahriş olan dokuları kayganlaştırmak, boğaz dokularında ağrıyı yatıştırmak ve semptomları hafifletmek için kullanımı etkilidir. Farklı bitki özlerinden oluşan antiseptik, antihistaminik, öksürük önleyici, analjezik, dekonjestan ve yatıştırıcı olmak üzere farklı etkilere sahip çok çeşitli pastiller mevcuttur. Bu etkiler bitkilerin polifenol bileşikleri, saponinleri ve müsilaj bileşikleri gibi fitokimyasallarından kaynaklıdır.” ifadelerini kullandı.

KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMELİ

Pastil tüketildikten sonra 1 saat boyunca yeme içme olmamalı diyen Özpak, “Pastillerin, tahriş olmuş dokuları kayganlaştırmak ve yatıştırmak için ağızda yavaşça çözünmesi veya parçalanması amaçlanır. Onun için etkisini sürdüre bilmesi adına 1 saat bir şey yenip içilmemeli. Piyasada bir çok yerden temin edildiği görünen bu ürünleri sadece eczacınızdan almalısınız. Çünkü piyasada pastil adı altında satılan bir çok ürünün pastille alakası olmadığını görüyoruz. Ayrıca çocukların kullanımında birden yutmamaları için kullanımlarının takip edilmesi gerekir. Hamile ve emzirenler veya kronik rahatsızlık sebebiyle düzenli ilaç kullanımı olanlar ise kullanmadan önce mutlaka hekime danışmalıdır.” diye konuştu.

23 Oca 2023 - 16:30 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Dumlupınar Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Dumlupınar Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Dumlupınar Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Dumlupınar Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.