İhtiyaç kredisi lüks haline geldi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

10 Mart tarihinden itibaren Merkez Bankası’nın tüketici kredilerini menkul kıymet kapsamına almasıyla birlikte, tüketici kredisi faizleri yükseliş eğilimine girdi. Ancak Merkez Bankası’nın daha sonraki düzenlemesiyle, 70 bin lira altındaki ihtiyaç kredileri menkul kıymet zorunluluğu dışında bırakıldı. Bununla birlikte, ihtiyaç kredilerine getirilen faiz üst sınırı, beklenenden farklı bir etki yarattı.

Ekonomi yazarı Şebnem Turhan, “Bunun en büyük nedeni TL mevduat faizlerinin daha hızlı yükselmesi. Hem TL mevduat oranı hem de mart sonu getirilen TL dönüşüm oranı hedeflerini tutturmaya çalışan bankacılık sektörü mevduat faizlerini yukarıya çekerken ihtiyaç kredisinde ise zarara uğramamak ve arzı düşürmek için ihtiyaç kredi faizlerini de yükseltti.

10 Mart öncesi özel ve yabancı mevduat bankalarında aylık yüzde 2,76 yıllık basit faiz oranı olarak yüzde 33,12 seviyesinde olan ihtiyaç kredi faizleri seçimin ikinci turu öncesinde aylık yüzde 5 ve üzerine çıktı. Böylece yaklaşık 2.5 ayda ihtiyaç kredi faizi yıllık hesaplamada 26.5 puan birden fırladı.

Seçimlerin ilk turunun kazananın olmamasıyla geride kalması ve seçim belirsizliğinin devam etmesi nedeniyle 14 Mayıs sonrasında ihtiyaç kredi faizleri daha hızlı yükseldi. İkinci turun yapılacağı 28 Mayıs öncesinde de yükseliş devam etti.” açıklamasını yaptı.

(ELİF ÇELİK)

İhtiyaç kredisi lüks haline geldi

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Dumlupınar Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!