İSG eğitimleri küçük yaşlarda verilmeli

Maden İş tarafından yürütülen iş sağlığı güvenliği ile ilgili projenin yerel paydaşlar toplantısında İSG eğitimlerinin küçük yaşlarda verilmesinin önemine vurgu yapıldı. Maden İş Kütahya ve Havalisi Şube Başkanı Bülent Aydın, kazaların temelinde İSG kültürünün oluşmaması ve yasaklara dayalı politikaların yattığını da ayrıca söyledi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Programı eşgüdümünde, Avrupa Birliği ve Türkiye eş mali desteği ile Türkiye Maden İş Sendikası tarafından yürütülen “Dayanışma ile İş Güvenliği: İSG için İşveren, İşçi ve Aileler El Ele’’projesi kapsamında Yoncalı’da yerel paydaşlar toplantısı düzenlendi. Toplantıda katılımcılar İSG eğitimlerinin küçük yaşlardan itibaren verilmesi noktasında açıklamalarda bulundu.

“TEORİDE İYİ OLSAKTA PRATİKTE SORUN YAŞIYORUZ”

İSG eğitimlerinin eğitim sistemine dahil edilmesini isteyene Maden İş Kütahya ve Havalisi Şubesi Başkanı Bülent Aydın, “İş Sağlığı Güvenliği (İSG)’niMilli Eğitim Bakanlığı müfredata koymalıdır. Eğitim verdiğimiz her birey ileride bir çalışan haline geliyor. Hayatın her evresinde İSG  uygulamasını yaşatmamız gerekiyor. Bugün ev, iş, trafik kazalarından bahsediliniyor. Hepsinin temelinde İSG kültürün tam olarak oturmaması, sadece yasaklara dayalı politikaların izlenmesi yatıyor. İnsanların ve diğer canlıların sağlıklı yaşayabilmesi İSG kültürünün içinde olduğunu küçük yaşlarda gelecek nesillere aktarılmalıdır. 20’li – 25’li yaşlardan sonra eğitmeden ziyade onu geliştirme aşamasına geçilecektir. Biz ne yazık ki teoriyi pratiğe geçirememe sorunu yaşıyoruz. 16 saatlik zorunlu eğitimler verilsede, teoride sorduğunuzda cevap alınsada pratikte noksanlıklar var. Bir bütün olarak ele alınmadığı sürece biz bu konuları tekrar tekrar konuşmaya mahkumuz” diye konuştu.

“YABANCI FİRMALARDA ÖNCELİK: İSG”

Yerli firmaların para öncelikli hareket ettiğini bildiren Maden İş Hisarcık Temsilcisi MemişGuguş, “Bizim sahamızda yabancı firmalarda yerli firmalarda var. Yerli firmalarda öncelik üretim ve para. Yabancı firmalarda ise öncelik İSG. Öncelikle baret, gözlük, kulak tıkacı ne gerekiyor mutlaka işçilerin takması gerekiyor. Birinci kural ihlalinde işçiler uyarılıyor, ikinci kural ihlalinde iş hakkını fesihe götürüyor. Bizim yerli firmalarda, İSG’yi düşünen yok. Bu sorunların yüzde 80’i işverenden kaynaklanıyor. Üretime endeksli çalışıldığı için bu şekilde hareket ediyorlar. İSG ufak yaşta verilmeye başlansa en azından insanlar bilinçlenir. İş veren ne kadar üretim ve para da dese eğitimli ve bilinçli gelen bir nesil kendi sağlığına dikkat eder” ifadelerini kullandı.

İSG EĞİTİMLERİNİN YETİŞKİNLERDE ETKİSİ DÜŞÜK

Yetişkinlere verilen eğitimlerin verimsiz olduğunu dile getiren Yılmaz Yıldırım, “İSG eğitimi genelde yetişkinlere verilen bir eğitim. Yetişkinleri eğitmek zor. Yetişkinlerin algıları kapalı. Eğitimde karşılığında bir şey alamayacaksa insanlar algılarını açmıyor. Her yıl verilen eğitimler rutin hale geldi. İSG eğitimlerinin ana okulundan bu yana verilmesi güvenlik kültürüne bir katkı oluşturacaktır. Biz hala emniyet kemerini aracın ikazı yada polis korkusundan dolayı takan bir toplumuz. Devletin koyduğu hız sınırlarının vatandaşa ceza değil onların sağlığını korumak amaçlı olduğunu, işyerlerindeki kuralların korumaya yönelik olduğunu anlatmak olduğunu anlatmak gerekir” açıklamalarında bulundu.

“ÇOCUKLAR OYNAYARAK ÖĞRENDİĞİ İÇİN UNUTMUYOR”

Çocuklara verilen eğitimin daha kalıcı olduğunun ifade eden Genel Başkan Danışmanı Ertuğrul Bayrak, “Algılar biraz kapalı olsada biz göremesek bile ileriki nesiller görebilsin diye aileye, çocuğa İSG’yi yayabilmek önemli. Öyle kazalarla karşılaşıyoruz ki psiko-sosyal durum ile alakalı diyebiliyoruz. Biz bu durumları basite indirerek İSG parkurları kurduk. Çocuklar bu parkurlarda oynarken çocuklar onu unutmuyor. Biz belki 50 tane eğitimden geçiyoruz ve unutuyoruz; ama çocuklar unutmuyor” dedi.

BÜLENT AYDIN

AHMET DİNÇ

İSG eğitimleri küçük yaşlarda verilmeli

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Dumlupınar Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!