Kütahya’da maden sahalarının doğaya geri kazandırılması çalışmaları sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıyor.
Türkiye’nin en büyük dikey entegre refrakter üreticisi KÜMAŞ Manyezit A.Ş ‘nin Beşçam ve Tavşanlı bölgelerindeki maden sahalarını doğaya geri kazandırmak için fidan dikim etkinliği düzenlendi. Madencilik faaliyeti tamamlanan sahada düzenlenen törende bin fidan toprakla buluşturuldu.
Kütahya Orman Bölge Müdürü Birol Dündar, geleceğe sağlıklı bir doğa bırakmak adına yapılan çalışmaların devam ettiğini belirterek; 1990 yılından itibaren 2.109 Ha sahada maden rehabilitasyonu yapıldığını ve bugüne kadar 3 milyon 810 bin fidan dikildiğini dile getirdi ve bu konuda öncülük eden Kümaş, Eti Bor, GLİ, SLİ ve Gürok maden işletmeleri yetkililerine de teşekkür etti.
Kütahya Valisi Ali Çelik, Kütahya-Eskişehir karayolu yakınlarında yer alan maden ocağı sahasındaki törende yaptığı konuşmada, fidan dikimi ile birlikte maden sahalarının yeniden canlanacak olmasının mutluluk verici olduğunu söyledi. Bu yıl 80 bin ilave fidanın maden sahalarında toprakla buluşturulacağını aktaran Vali Çelik, “Umarım rehabilitasyon süreci başlayınca, bölge yine kendi ekosistemini, florasını oluşturacak şekilde yeniden canlanacak ki bütün amaç bu. “
Bugüne kadar 40 hektarlık alanı ağaçlandırdıklarını belirten KÜMAŞ Genel Müdürü Koçağa Türeoğlu, “Bu yıl 23 hektarı daha yeşerteceğiz. Hedefimiz yıl sonuna kadar belirlenen bölgelerde 80 bin fidan dikmiş olmak” dedi.
Konuşmaların ardından bin adet çam fidanı toprakla buluşturuldu.
Kütahya Orman Bölge Müdürlüğünün fidan desteği, teknik destek ve proje desteği verdiği maden sahası rehabilitasyonu fidan dikim törenine; Kütahya Valisi Ali Çelik, Kütahya Orman Bölge Müdürü Birol Dündar, KÜMAŞ Genel Müdürü Koçağa Türeoğlu, protokol mensupları, Kütahya Orman Bölge Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ve İşletme Şefleri, KÜMAŞ Maden Sahaları Yönetimi Direktörü Tuğba Özyiğit ile Kümaş Yetkilileri ve personeli katıldı.