“Christopher Columbus (Kristof Kolomb)’un Antillerde ilk karşılaştığı yerlilerin konuştuğu Taino dilinde, Çincede, Farsçada ve Türkçede “baba” aynı kelime… Türkçede ata/baba… Eski Türkçede “baba” anlamına gelen diğer bir sözcükse “kang“… “Baba/peder” kelimesinin farklı dillerdeki karşılığı* oldukça ilginç…
Baba adam… Ağır başlı, iyi yürekli, kâmil, hoşgörülü adam, bir durum karşısında menfaat beklemeden mağdur olana, muhtaç hale düşene, düşküne yardım eden kişi… Ailede evin direğidir baba adam… Şartsız pazarlıksız verendir, yetimi öksüzü koruyandır, kollayandır, adamın hasıdır baba adam… Anne yürekli, baba tavırlı davranabilmektir önemli olan… Baba var, mafya babası var, iskele** babası var… Mesele mafya ve iskele ya da tırabzan*** babası olmak değil, baba olabilmekte…
20 Haziranda Babalar Gününde baba adam olabilme ve babacan davranabilme liyakatine sahip olanlara selam olsun… Allah dilerse anne baba olunur, çocuk sahibi olunur… Çocuk sahibi olmasa da, çocuğa sahip olabilme şuuruna sahip olandır baba adam… Çocuğa sahip olmak, görevlerin tavizsiz yerine getirilmesine bağlı… Marifet çocuk sahibi olmakta değil, çocuğa sahip olabilmektedir. Biz çocuğa sahip olamazsak, ona sokaklar, dış mihraklar, emperyalistler sahip olur… Kendi elimizle canavarımızı yetiştirmek… “Babanın, çocuğuna verebileceği en iyi şey edep ve terbiyedir.” (Hadis-i Şerif)…
Baba adam vazifesini en güzel bir şekilde yapmalı ki çocuğundan güzel karşılığını görebilsin… Ne babası, diye sormaya gerek var mı? Mafya babalarının da hakkından gelebilecek baba adamlara ihtiyaç var… Ne kadar güçlü olursa olsun, ne kadar makam mevki sahibi olursa olsun, hatta ana-baba olsun, her insan aslında ana-baba kuzusudur… Ebeveyn olarak içimizdeki masum çocukluğu öldürmeden ana-baba olabilirsek, çocuklarımıza davranış ve görgü kurallarını öğretebilirsek onları geleceğe iyi hazırlayabiliriz… İşin kaide kısmı bu. Kaide olmadan binanın sütunları ayakta duramaz… Sonrası çocuklarımızın her bakımdan bilgili ve donanımlı olmaları için gösterilmesi gereken çaba ve emekler… Okulöncesi eğitim, okulda eğitim, okul sonrası hizmetiçi eğitim, hayat boyu eğitim… Ailede eğitim hepsinde kısmen mevcut… Aile toplum yapımızın temeli… Bu temelin olmaması, her türlü facianın başlangıç sebebi… Bu sebeptendir, anne-baba eğitiminin son derece önemli olması. Keşki evlilik öncesi ve evlilik vetiresinde/sürecinde ebeveyn eğitimleri yapılabilse… Çocuktaki değişim ve gelişim ana-baba eğitimiyle çok alakalı… Baba adamlara ihtiyaç var… Ebeveyn eğitimi ehliyeti/sertifikası alamayanlara ana-baba olmada yaptırımlar devreye sokulsa… Aile içi geçimsizlik, şiddet vb. hata ve yanlışlar vuku bulmadan tedbiri alınabilirdi büyük ölçüde, diye düşünüyorum…
İyi yetiştirilen çocuklarımız ana-babalarının kadir kıymetini tabii ki bilecekler ve görevlerini doğru ifa edeceklerdir… Çünkü onlar bunun Allah buyruğu olduğunu bilirler… “Biz insana, anne babasına en güzel bir biçimde davranmasını emrettik…” (Ayet: Ankebut 8). “Büyük günahlar, Allah’a ortak koşmak, anne babaya âsi olmak, haksız yere adam öldürmek ve yalan yere yemin etmektir.” (Hadis-i Şerif, Buhârî). “Üç çeşit duanın kabul edildiği hususunda şüphe yoktur: Mazlumun duası, yolcunun duası ve anne babanın çocuklarına duası.” (Hadis-i Şerif, Tirmizî)
Baba adam her yaşında, gençken, yaşlıyken ve öldükten sonra bile babadır… İnsanın hayatında her zaman eksikliğini hissettiği ve yeri doldurulamaz olandır baba adam… Baba adamların günü yılın her günüdür. Babacan davranmanın ihmali bütün insanlığın yetim kalacağı gündür… Baba adamların her günü kutlu olsun… Selam, sevgi ve saygılarımla.
*baba/peder: Latince “pater“, Fransızca “père“, İspanyolca “padre“, Oskan dili “patír“, Umbriyan “pater“, Toharca “pācar/pācer“, Keltçe “ātir“, Sanskritçe “pitṛ“, Almanca “fater/Vater“, İrlandaca “athir/athair“, İngilizce “father“, Keşmir dili “petū’r“, Farsça “pitā/pedar“, Peştuca “plaar“…
**iskele babası: 1. Kıyıya yanaşan gemileri bağlamak için rıhtıma konmuş dökme demirden ya da betondan silindir. 2. Çocuklarına karşı babalık görevini, sorumluluğunu yerine getirmeyen kimseler için alay yollu söylenir.
***tırabzan babası1. Merdiven başlarında bulunan, parmaklığı desteklemeye yarayan, kalın, yuvarlak taşlı dayanak. 2. Babalık görevlerini ve sorumluluklarını yapmayan kimse.
Zafer NEFER, 25.04.2021 17.15, Kütahya
Yorum yazarak Dumlupınar Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Dumlupınar Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Dumlupınar Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Dumlupınar Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Dumlupınar Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Dumlupınar Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Dumlupınar Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Dumlupınar Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.