Yandex

ÖZÜMÜZÜ ve ÇEVREMİZİ MUHKEM KILMALI ve GÜZELLEŞTİRMELİYİZ

Özümüzü düzeltmeden çevremizi düzeltmeye çalışmak içimizdeki fırtınaların kasırgalar, hortumlar haline gelmesine sebep… İhtiyacımız olan ise beyin ve gönül fırtınası… Kişisel gelişim ve olgunluk kendini, haddini bilmekle başlar… Mevlana’ya sormuşlar, “O kadar yazarsın, o kadar okursun, ne bilirsin?” Mevlana’nın cevabı: ” “Haddimi bilirim.”… Bunu tamamlayan ifade ise Yunus Emre’nin deyişinde gizli… “İlim ilim bilmektir. İlim kendini bilmektir. Sen kendini bilmezsen, ya nice okumaktır?”…

Karşıt olmak adına falanca ya da filanca zihniyetin argümanlarını sorgulamadan alıp referans kabul ederek kendi zaviyesinden kendini haklı görmek, gerisini ve geniş perspektiften ilerisini görememek ucuzluğu… Dostlukları, bir çırpıda kesip atıvermek… Sanal âlemde kahramanlık yapmak… Zahmet edip de bir başkasının penceresinden olayları analiz zahmetine katlanamamak basitliği… Dostlukları, farklı düşünüyoruz diye silip atıvermek… Seviyesiz davranmak… Sözün yalama yaptığı ve bittiği yer… Hem kendimize hem halka halka çevremize yapılabilecek en büyük kötülük… Neden görüneni değil de dimağımızda şekillendirdiklerimizi görmeye çalışıyoruz? Önyargı zaviyesinden duymak, görmek kısaca bilmek istediklerimize takılı kalmak… Dedikodu ve hadiselerden sıyrılıp fikir kulvarında cedelleşmeliyiz nefsimizle… Sonrası her şeyde bir hayır ve güzellik görebilmek aşaması… Güzel bakınca güzellikleri görebiliriz… Kendimizi ve çevremizi vehimlerimizle, aymazlıklarımızla ve cehaletimizle kirletmenin masum tarafı yok… İç dünyamızda sağlayacağımız huzur ve sükûnet sonrası etrafımızın da sağlıklı bir ortam olmasını ve güzelleşmesini sağlayabiliriz…

5 Haziran Dünya Çevre Gününde ve Çevre Koruma Haftasında (7 – 13 Haziran) dikkatlerimizi çevremize/muhitimize celp etmeden önce özümüzü, sözümüzü pak kılmak derdinde olmalıyız… Özümüzü, çevremizi sağlamlaştırmadan/muhkem kılmadan koruyabilmek/muhafaza edebilmek “havanda su dövmek* gibi… Çevremizi nasıl koruyabiliriz, nasıl tasarruf yapabiliriz? Söylem olarak bilindik şeyler… Önemli olan, tatbikat/uygulama… Meselâ… Su tasarrufu yapabiliriz; ihtiyaç bitince musluğu kapatabiliriz. Küveti doldurarak banyo yapmak yerine duş alabiliriz. Soğuk havaların hâkim olduğu zamanlarda odayı havalandırmak için pencereyi saatlerce açık bırakmak yerine her iki-üç saatte bir beşer dakika açık bırakabiliriz. Tekrar kullanımı mümkün olmayan bataryalardan/pillerden kaçınabiliriz ve şebeke elektriği ile çalışan ya da bataryası bulunmayan aletleri tercih edebiliriz. Stand-by modunda bırakılan cihazlar elektrik harcamaya devam ettiği için açılıp kapanabilen çoklu priz kullanarak, cihazların gereksiz yere elektrik tüketmesinin önüne geçebiliriz. Yemek pişirirken tencerenin kapağını kapatarak takribi yüzde 65-70 oranında daha az elektrik ya da gaz tüketebiliriz. Bir litre suyu ocak yerine su ısıtıcısında kaynatarak mutfak giderinde tasarruf edebiliriz ve daha az karbondioksit üretebiliriz. Yakıtların tam yakılmasını sağlayarak hem enerji kaybını, hem de hava kirliliğini önleyebiliriz. Saç kurutma cihazı yerine, özellikle yaz aylarında, saçlarımızı güneşte kurutabiliriz. Tek kullanımlık bardaklardan imtina edip kahvemizi termosa koyarak tabiata vereceğimiz zararı azaltabiliriz. Kullandığımız naylon torbaları/poşetleri geri dönüşüme kazandırabiliriz; alışverişte naylon torba/poşet yerine bir alışveriş çantası/sepeti veya sırt çantası kullanabiliriz… Sulara elimizden geldiğince atıkların boşaltılmasını engelleyebiliriz. Kanalizasyon borularındaki patlamaları hemen yetkililere bildirebiliriz. Biriken çöpleri hemen kaldırabiliriz. Bu ve benzeri örnekleri çoğaltabiliriz… Her birimizin itina ile yapması gerekenler…

Havaya, suya, toprağa karışan kimyasal artıkların tabiatı ve sağlığımızı kötü etkilediğini unutmamalıyız… Sorumlu vatandaşlar olarak her birimiz soluduğumuz havanın, içtiğimiz ve kullandığımız suların, bulunduğumuz yerin temiz olmasını istiyorsak çevremizin kirlenmesine engel olmaya çalışmalıyız… Çevremizi ve özümüzü korumak konusunda hassas, sorumlu olmalı, sormalı ve sorgulamalıyız, ancak sorunun değil çözümün bir parçası olmalıyız. Güzel, sağlıklı, mutlu ve sürdürülebilir bir hayat için özümüzü ve çevremizi muhkem kılmalıyız ve güzelleştirmeliyizSelam, sevgi ve saygılarımla.

*Havanda (buğday dövüp un yapmak için yapılan büyük kazanda) su dövmek: [1] Hiçbir yarar sağlamayan bir işle boşu boşuna uğraşıp durmak. [2] Kendini yormaktan başka bir işe yaramayan şeylerle uğraşmak. [3] Yararsızca bir şeylerle uğraşmak.

Zafer NEFER, 22.04.2021 18.05, Kütahya

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Dumlupınar Gazetesi - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Dumlupınar Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Dumlupınar Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Dumlupınar Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Dumlupınar Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.