Yandex

MANTAR ZEHİRLENMESİ

Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mesut KARACA; ‘Mantar Zehirlenmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Haber albümü için resme tıklayın

Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mesut KARACA; ‘Mantar Zehirlenmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Mantar zehirlenmesinin doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğunu dile getiren Karaca, “Yağışların bol olduğu ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde mantar zehirlenmeleri artmaktadır. Ağaçlıklar arasında, kırlarda, kendiliğinden yetişen mantarların zehirsizlerini zehirlilerinden ayırmak çok zordur. Halkımızın doğada yetişen mantarları kesinlikle yememeleri gerekir. Zehirlenme vakalarına, kişilerin zehirli mantarları tanımamaları veya çok iyi tanıdıklarını zannetmeleri ve halk arasındaki bazı yanlış yaygın inanışlar sebep olmaktadır. Zehirli bir mantarı pişirmek veya kurutmak onu zehirsiz hale getirmez. Yoğurtla yenen mantarın zehirlemediği doğru değildir. Pişirilince mantarın zehri kaybolmaz. Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınmaz. Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır inanışı, ağaçlarda ve çayırlarda yetişen mantarların zehirsiz olduğu inanışları da yanlıştır.” İfadelerini kullandı.

Mantar yeme konusunda da bir tavsiye de bulunan Dr. Mesut Karaca, “Doğadan toplananların değil, kültür mantarlarının yenilmesini öneriyoruz. Kültür mantarları zehirli değildir. Ancak uygun olmayan koşullarda saklanıp pazara sunulan mantarlarda mikroorganizmalar üreyebilir ve bu mantarları tüketenlerde bulantı, karın ağrısı ve ishalle seyreden gıda zehirlenmesi tablosu görülebilir.” Şeklinde konuştu.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mantar zehirlenmesinin Belirtilerinin 3 evre halinde görüldüğünü ifade eden Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mesut KARACA;

1.Evre: Mantar zehirlenmesinde belirtiler mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 veya 24 saat sonra ortaya çıkabilir.

Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda:

•Sersemlik,

•Uykuya meyil,

•Tansiyon düşüklüğü,

•Bulanık görme,

•Yüz ve boyunda kızarma,

•Nabızda artış,

•Ağızda metal tadı,

•Bulantı ve kusma

•Terleme görülebilir.

Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise:

Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Karın ağrısı görülür.

  1. Evre: 72 saate kadar oluşan ikinci evrede aldatıcı iyileşme ortaya çıkmakla birlikte kan tablosu değerleri hızla bozulur.
  2. Evre: 4 ve 7 gün arasında değişen üçüncü evre ise kişiyi karaciğer büyümesi, kan şekeri düşüklüğü, sarılık ve böbrek yetmezliği çerçevesinde koma ve ölüme götürebilir.

Vatandaşlarımız, kesinlikle doğada buldukları mantarları yememeli, yemeleri halinde ise yukarıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını taşımaları halinde hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir.” Açıklamalarında bulundu

23 Kas 2022 - 17:13 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Dumlupınar Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Dumlupınar Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Dumlupınar Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Dumlupınar Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.