




Musasavvıf Pesendi Hacı Ali Dede’nin dört eseri ve Kütahya Halk şairlerinden Arifi’nin bir eseri ilk defa bestelendi. KÜMAKSAD Başkanı Rıza Tekin Uğurel Pesendi Hacı Ali Dede’nin tasavvufi yönüne de değinerek konseri yönetti. Programın ikinci bölümünde panel gerçekleştirildi. Panellin yönetici Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Tunca Bülbül tarafından konuşmacıların tanıtılması ardından önce Salih Özden “Pesendî’nin Şiirlerinde Temalar” adlı sunumunu yaptı. Sunumunda Pesendi’nin tarihi hayatı, şiirlerinden örnekler ve şiirlerinde en çok kullandığı temalara değindi. Kütahya’nın önemli kültür şehirlerinden olduğunu belirten konuşmacı genç kuşakların bunların farkında olmadığını söyledi. İsa Kahraman ise Pesendi’nin yaşayan torunlarıyla ilgili hatıralarını anlattı. Pesendi’nin kullandığı yaklaşık 150 yıllık asa-bastonunu ve Pesendi’nin tırnak hattıyla yazdığı bir şiirinin tablosunu katılımcılara gösterdi.
“DÖNEME VE İNSANLARA IŞIK TUTTU”
Doç. Dr. Ayşe Nur Sır Dündar “ Pesendî’nin Menkıbeleri” adlı sunumu gerçekleştirdi. Pesendî’yesekiz menkıbe tespit ettiğini bunların dördünü yazılı kaynaklardan dördünü de kaynak kişilerden derlediğini belirtti. “Kulluğa Kabul Eder misiniz?”, İçi Boş Da Ondan, Bundan Güzel Kebap Olur mu? Menkıbelerini paylaşan konuşmacı Pesendî’nin tasavvufî sohbetleriyle yaşadığı döneme, şehrine ve insanlara ışık tuttuğunu ifade etmiştir.
Doç. Dr. Erdal Aday ise “Destan Söyleme Geleneği İçinde Pesendi’nin Yeri” başlıklı sunumun gerçekleştirdi. Konuşmasında; Selçukludan Germiyana, Osmanlıdan Cumhuriyete kadar yüzlerce şair yetiştiren Kütahya’da halk şiiri geleneği XVIII. Asırdan XX. Asrın ilk yarısına kadar zengin bir şekilde devam ettiğini, Âşık Tarzı şiir geleneği ürünü olan destan üretimlerinin Kütahya’da yaygın olduğu, Pesendî’nin en önemli eseri olan Ortakçı Destanı hakkında bilgiler vermiştir. Doç. Dr. Erdal Aday ayrıca şunları söyledi: “Pesendi Destanında şair, Kütahyalının gözüyle köylünün kurnazlık yaparak şehirliden istifade ettiği fikrini işlemektedir. Pesendi köyü ve köylüyü uzaktan görüp işitmiş bir şair değildir. O halkın aydını olmuş bir fikir adamıdır. Doğruluk ve dürüstlük kavramlarının oradan kalktığı bir dönemi anlatan bu destan asrın önemli problemlerine dikkati çekmektedir.” Aday, ayrıca Ortakçı Destanı’nın ne kadar çok beğenildiğini şu örnekle vermiştir: “Bu destan o kadar çok sevilmiştir ki 1946 yılında Trabzon Halkevi Dergisi İnan’ın 23,24 ve 25. Sayılarında “Ortakçılık Bir Memleket Meselesi” adıyla yayınlanmıştır”. Diğer destan metinlerinin muhtevası ve örneklerini de vererek konuşmasını tamamlamıştır.
Konuşmaların ardından Dumlupınar Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Çelik, KÜTAF(Kütahya Bilim Sanat Kültür ve Tanıtım Federasyonu) Başkanı Kerim Vural katılımcılara programa verdikleri katkıdan dolayı teşekkür ederek giriş kapısını sembolize eden birer anahtar, teşekkür belgeleri ve plaketler taktim ettiler.