TÜİK, Türkiye’deki yoksulluk oranıyla ilgili istatistiksel verileri açıkladı. Yapılan açıklamaya göre; göreli yoksulluk oranı %14,4 olarak belirlendi.
Yoksulluk oranı en düşük haneler tek kişilik haneler oldu. Okur-yazar olmayanların %27,7’si ve yükseköğretim mezunlarının %2,6’sı yoksul durumda. Maddi ve sosyal yoksunluk oranı %16,6 olarak kaydedildi. Sürekli yoksulluk oranı %14’e ulaştı.
Göreli yoksulluk oranı en düşük TRC1 bölgesinde gerçekleşti, bu bölge Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’i kapsamaktadır.
Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı %32,6 oldu.
Kendi evinde yaşayanların oranı %56,7 olarak tespit edildi. Konutun izolasyonundan dolayı ısınamama en yaygın konut ve çevre problemi olarak kaydedildi.
Kurumsal olmayan nüfusun %33,6’sı, evlerinde izolasyon eksikliği nedeniyle ısınma sorunları yaşıyor. Ayrıca %21,7’si trafik veya endüstrinin neden olduğu hava ve çevre kirliliği gibi çevresel sorunlarla karşı karşıya kaldı.
Taksit ödemeleri veya borçları olanların oranı %59,4 olarak belirlendi. Geçen yıla göre, konut alımı ve konut masrafları dışında borç veya taksit ödemeleri olanların oranı %4,3 oranında azalarak %59,4’e düştü.
Nüfusun %6,2’si bu ödemelerin yük getirmediğini belirtirken, %17,7’si için çok yük getirdiği ifade edildi. Hanelerin %59,6’sı haftalık tatil masraflarını, %41,5’i iki günde bir et, tavuk veya balık içeren yemek masraflarını, %31,1’i beklenmedik harcamaları, %20,4’ü evin ısınma ihtiyacını ve %65,4’ü eskimiş mobilyaların yenilenmesini ekonomik olarak karşılayamadığını beyan etti.
(HABER MERKEZİ)