“Yumurta üreticisi çok zor durumda”

Yumurta üretimi alarm veriyor. Yumurta üreticileri üretim durursa ithal edecek ülkenin de olmadığını bildirdi. Kemal Özkul, “Tavuk kesimhanesinde günde 1 milyon tavuk kesilebiliyor ancak kesimhaneler 1 haftadır tam gün yoğun olarak çalışıyor bu konu hakkında önlem alınmalı yumurta üreticisi zor durumda” dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yumurta Üreticileri Birliği Kütahya Temsilcisi Kemal Özkul, yumurta üreticilerinin çok zor durumda olduğunu tavukları üretimden çekilerek kesime yollandığını bildirdi. Üretim maliyetlerinin aşırı arttığını bildiren Kemal Özkul, ” Yumurta üretmek için tavuklara belirli gıdalar vermek zorundasınız. Tavukların en çok sevdiği mısırın şuanda tonu 5 bin 500 TL. Bununla beraber bizim diğer girdilerimizin hepsi dolar üzerinden satılan ürünler. Nakliye hariç ayçiçeği küspesi 410 dolar, yağlı soya 820 dolar, soya fasulyesi küspesi 730 dolar tüm bunların yanında hayvanların sağlığı için kullandığımız ilaçlar var bu girdi maliyetleri karşısında çiftçi nasıl üretim yapsın? Tavuk kesimhanesinde günde 1 milyon tavuk kesilebiliyor ancak kesimhaneler 1 haftadır tam gün yoğun olarak çalışıyor bu konu hakkında önlem alınmalı yumurta üreticisi zor durumda” diye konuştu.

ENERJİ MALİYETLERİ ÇOK FAZLA

Diğer sektörlere kıyasla yumurta üreticisinin enerji tüketimimin çok fazla olduğunu belirten Kemal Özkul“Tavuklara günde 17 saat ışık vererek üretim sağlıyoruz. Bir tavuğun içerisindeki yumurtanın oluşabilmesi için günde en az 17 saat ışık alması gerekiyor. Daha sora içerenindeki yumurta oluşarak 25 saatte de yumurtlama gerçekleşiyor. Hayvanları 16 veya 17 ayda yeniliyoruz. Küçük civcivler için en az 45 gün 38 derecede sıcaklık vermemiz gerekiyor. Bu sıcaklığı sağlamamız için LPG, doğalgaz veya kömür gibi ısıtma yöntemlerini kullanıyoruz ki hepsinin maliyeti de birbirinden yüksek” ifadelerini kullandı.

MARKET FİYATLARIYLA ARAMIZDA UÇURUM VAR

Marketlerdeki yumurta fiyatları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Özkul konuşmasını şöyle sürdürdü:“Marketler, yüzde 20-25 kâr altında çalışmazlar. Yumurtanın bizden çıkış fiyatı ile marketlerde satılan fiyatı arasında uçurum var. Ambalaj, paketleme, nakliye ücretleri derken marketler yumurtayı daha pahalıya satıyor. Bir de dolar yükseliyor. Soya, ayçiçek küspesinde sıkıntı var. Yem fiyat olarak ciddi sıkıntı. Yapacak bir şey yok. Bu dönemi böyle geçireceğiz. Üreticilerde de bir belirsizlik var. Kimse ne yapacağını bilmiyor.”

“HAM MADDE DESTEĞİ SAĞLANMALI” 

Yumurta fiyatlarının düşmesi için ham madde desteği sağlanması gerektiğini ifade eden Özkul Hem vatandaşın ucuz yumurta yemesi hem biz üreticilerin para kazanması için Hazine ve Maliye Bakanının belirli bir bütçe ayırması gerekir. Bu doğrultuda mısır ve soya gibi ham maddelerin bir kısmını sübvanse etmesi gerekir. Eğer bunlar yapılırsa biz yumurtası 1 liraya satarız ve vatandaşa 1 lira 30 kuruşa gelir, koli şeklinde ise vatandaş yumurtayı 36 liraya yiyebilir. Üretici eğer bir destek görmezse bunu kendi bütçesinden çok uzun süre sübvanse edemez. Hal böyle olunca da yumurta üretemez” diye konuştu.

EN YAKIN RAKİBİMİZ UKRAYNA’YDI

Tavşanlı’nın Tepecik Beldesi’nde yumurta üreticiliği yapan Halil Yeşil ise “Ülkemizin menfaatleri için gıda üretiminin devamlılığı önemli. Biz yumurta üreticilerinin sesini duyan yok. 1 koli yumurta 45 TL vatandaşa pahalı geliyor. Yem maliyetlerinin üstesinden gelemediğimiz için zor durumdayız. Böyle giderse 6 ay sonra yumurta bulunmaz olacak gibi duruyor. Yurt dışından da yumurta bulunmaz. En büyük rakibimiz Ukrayna’ydı. Başka yerden tedarik etme şansımızda yok” ifadelerini kullandı.

AHMET DİNÇ –ÖZEL HABER

“Yumurta üreticisi çok zor durumda”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Dumlupınar Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!