Ülkemizde yaz aylarının sona ermesiyle birlikte vatandaşlar soğuk havalar için hazırlık yapmaya başladı. Uzun dönemdir süregelen yüksek enflasyonun etkisi altında ezilen alışveriş sektörü kış ayının hayli çetin geçtiği Kütahya’da vatandaşı daha Eylül ayında zora soktu.
Türkiye’de Eylül ayı Doğalgaz ve Elektrik fiyatlarına yapılan zam ile başlamıştı. Konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatı yüzde 20.4, sanayide kullanılan doğalgazın yüzde 50,8 zamlanırken elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın birim fiyatında ise yüzde 49.5 artış yaşandı. Öte yandan elektrikte mesken abonelerinin tarifesine de yüzde 20 zam gelmişti. Kütahyalıların karşı karşıya kaldığı zamlar doğalgaz ve elektrikle de kalmadı.
VATANDAŞ TEKRARDAN SOBAYA YÖNELDİ
Doğalgaz kullanımına gelen zam ve Rusya’nın kış ortasında gaz kesme ihtimali olduğunu düşünen vatandaş çareyi tekrardan kömür sobasına yönelmekte buldu. Kütahya’da yaşayan birçok vatandaş doğalgaz bulunan evlerine bu kış tekrardan soba kuracağını belirtti. Ama bu da bir çözüm yolu olmadı. Rusya’dan ithal edilen Sibirya Kömüründe ve diğer tür kömürlerde fiyat artışı durmak bilmiyor. Dışarıdan gelen kömürün tonu 360 doları aşarken binalarda kullanılan ortalama en düşük kömür bedelinin 10 bin liranın üstüne çıktığı belirtildi. Öte yandan Kütahya’da vatandaşların en büyük sorunu olduğu belirtilen Çinigaz’ın kısa süre önce ek fatura dolayısıyla haksız bulunmasının ardından abonelerin saatlerinin mühürlendiğini iddia eden TÜSOYAD Genel Başkanı A.İhsan Nazlı, “ÇİNİGAZ çıkan mahkeme kararının ardından Abonelere daha büyük psikolojik baskı uygulayarak Saatleri mühürleme olaylarına giderek aboneleri YILDIRMA’ ya devam ediyor. Evinde yaşlı, bebek ve kronik hastalığı olan aileler savcılıklara suç duyurusunda bulunsunlar. Saatleri nedensiz mühürlemek veya Gazı kesmek suçtur. Yetkililer ve Siyasiler bu hususta gerekeni yapmak zorundadır.” Dedi.
KIŞLIK KIYAFET KENDİNİ 2’YE KATLADI
Geçtiğimiz kış fiyatlarında büyük artışlar yaşanan giysi sektörünün bu sene de fiyatları ikiye katlandı. Kışlık Montlar bu sezon 600-700 TL civarların satılmaya başlandı. Gençlerin severek giydiği ince sweat kazakların fiyatları dahi 200 TL civarından başlayan fiyatlarla satılıyor.
EV HANIMLARI ‘TURŞU KURMAK BİLE LÜKS OLDU’ DEDİ
Geçtiğimiz hafta turşu alışverişine çıkan ev hanımları tezgahlarda gördüğü fiyatlara inanamadıklarını belirtti. Geçen sene 1 TL’ye aldıkları turşuluk domatesi bu sene 5 TL’ye aldıklarını belirten hanımlar, 20 kavanoz kurduğum turşu bu sene 3 kavanoza düştü. Sivri biber fiyatının çok fazla arttığından ve bu sene 15 tl olduğundan dolayı kurutmalık yapmaktan vazgeçip gribe şifa olduğu için turşuya yöneldim. Her şey yüzde 300 zamlandı. Bunu pazara çıktığımızda daha fazla hissediyoruz. Hele kış hazırlıkları yaparken daha fazla hissettim. Bu sene kışın çok sert geçeceğini, kışın tüketmek için hazırladığım turşu, tarhana, kurutmalıkların önceki senelerde mart nisan gibi biterken şuan yaptığım tüm hazırlıklar aralık ayı gibi bitecek.” Dedi. HABER MERKEZİ