30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 104’üncü yıl dönümü, Büyük Zafer’in kazanıldığı Kütahya’nın Dumlupınar ilçesinde düzenlenen programla kutlandı. Programa katılan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak ile Kütahya Valisi Musa Işın, 30 Ağustos’un Türk milletinin bağımsızlık mücadelesindeki tarihi önemine dikkat çekti.

Yeni Mücadele Başladı! Ülkü Ocakları Genel Başkanı Kütahya'da Hangi Şifreleri Verdi?
Yeni Mücadele Başladı! Ülkü Ocakları Genel Başkanı Kütahya'da Hangi Şifreleri Verdi?
İçeriği Görüntüle

Törende konuşan Bakan Bak, Türkiye’nin geçmişten bugüne savunma sanayisi, teknoloji, yatırım ve dış politika alanlarında önemli mesafe katettiğini söyledi.

“TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL”

Türkiye’nin artık bölgesinde güçlü bir ülke olduğunu belirten Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, milli savunma sanayisinde gerçekleştirilen projelere dikkat çekti.

Bak, KAAN savaş uçağı, Altay tankı ve TCG Anadolu gibi projeleri örnek göstererek şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye eski Türkiye değil. Şimdi ordusuyla, savunma sanayisiyle, yatırımlarıyla ve dış politikasıyla bölgede güçlü bir Türkiye var. KAAN uçağını yapan, Altay tankını yapan, TCG Anadolu ile denizlere çıkan güçlü bir Türk ordusu ve Türk milleti var.”

Milli Teknoloji Hamlesi ile Türkiye’nin üretim ve teknoloji kapasitesinin arttığını belirten Bak, Gölcük’te katıldığı etkinliklerde Türk donanmasının gücünü ve gençlerin teknolojiye yönelik heyecanını yakından gördüklerini ifade etti.

“O ZAMAN İMAN VE VATAN SEVGİSİ VARDI”

Kurtuluş Savaşı döneminde Türkiye’nin bugünkü teknolojik ve askeri imkanlara sahip olmadığını ancak Türk milletinin bağımsızlık iradesiyle mücadele ettiğini vurgulayan Bakan Bak, şunları söyledi:

“O zaman silahı ve malzemesi olmayan bir ülkeyken şimdi çok daha güçlü noktalara geldik. Ama o zaman ne vardı biliyor musunuz? İman vardı, vatan sevgisi vardı ve kahraman Türk milleti vardı. Tüm dünyaya şunu gösterdi: Türkler asla esir düşmez, Türkler asla esaret altında yaşamaz.”

“AĞUSTOS AYI BİZLER İÇİN ZAFERLER AYI”

Ağustos ayının Türk tarihi açısından özel bir yere sahip olduğunu dile getiren Bakan Bak, 26 Ağustos Malazgirt Zaferi ile 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi arasındaki tarihi bağa dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ahlat’ta Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümü programlarına katıldıklarını belirten Bak, ardından Dumlupınar’da Büyük Zafer’in coşkusunu yaşadıklarını söyledi.

“26 Ağustos’ta Malazgirt Zaferi’ni kutladık, ardından Dumlupınar’dayız. Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin ve 30 Ağustos Zaferi’nin yıl dönümünü kutluyoruz. İşte böylesine büyük bir milletiz.” dedi.

150 BİN GENÇ ÇANAKKALE’YE GÖTÜRÜLDÜ

Gençlerin Türk tarihini yerinde öğrenmesinin önemine değinen Bakan Bak, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen tarih ve gençlik programlarına ilişkin bilgi verdi.

Geçen yıl 110 bin gencin Çanakkale’ye götürüldüğünü söyleyen Bak, 2026 yılında bu sayının 150 bine çıkarıldığını açıkladı.

Bak, “Zaferlerimizi gençlerimize anlatmamız lazım. Aileler olarak çocuklarımıza bu milletin zaferlerini, nasıl bir millet olduğumuzu, mazlumun yanında ve zalimin karşısında nasıl durduğumuzu anlatmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

BAK: “BAYRAK İNMEYECEK, EZAN SUSMAYACAK”

Türk milletinin tarih boyunca mazlumların yanında olduğunu ifade eden Bakan Bak, konuşmasının sonunda vatandaşların 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutladı.

Bak, “Bu aziz millet her zaman zalimin karşısında, mazlumun yanında olmuştur. Bayrak inmeyecek, ezan susmayacak. 30 Ağustos Zafer Bayramınız kutlu olsun.” dedi.

54Ff4Cb2 Cb2F 4A42 9Fbc F74674Dd0545

VALİ IŞIN: “KÜTAHYA, KURULUŞ VE KURTULUŞUN BULUŞTUĞU ŞEHİRDİR”

Programda konuşan Kütahya Valisi Musa Işın ise Kütahya’nın Türk tarihindeki önemine vurgu yaptı.

Kütahya’nın hem Osmanlı Devleti’nin kuruluş sürecinde hem de Milli Mücadele döneminde tarihi bir rol üstlendiğini belirten Işın, Domaniç’te Hayme Ana ile başlayan tarihi yürüyüşün, yüzyıllar sonra Dumlupınar’da bağımsızlık zaferiyle taçlandığını ifade etti.

Vali Işın, “Kütahya, kuruluş ve kurtuluşun aynı coğrafyada buluştuğu müstesna şehirlerden biridir.” dedi.

“BÜYÜK TAARRUZUN KADERİ DUMLUPINAR’DA BELİRLENDİ”

26 Ağustos 1922’de Kocatepe’de başlayan Büyük Taarruz’un kaderinin 30 Ağustos’ta Dumlupınar’da belirlendiğini ifade eden Vali Işın, kazanılan zaferin yalnızca Türk ordusunun değil, bütün milletin zaferi olduğunu söyledi.

Işın, “Dumlupınar’da kazanılan zafer yalnızca bir ordunun değil, bütün bir milletin zaferidir. Bu sebeple Kütahya, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin hafızasında özel bir değere sahiptir.” şeklinde konuştu.

“ZAFERİN RUHUNU GELECEK NESİLLERE TAŞIMALIYIZ”

Büyük zaferlerin yalnızca kazanıldıkları günlerle değil, taşıdıkları ruhun gelecek kuşaklara aktarılmasıyla anlam kazandığını belirten Vali Işın, gençlere ve ailelere önemli mesajlar verdi.

“Bugün bizlere düşen görev, ecdadımızdan devraldığımız vatan emanetini aynı şuur, aynı kararlılık ve aynı sorumluluk duygusuyla geleceğe taşımaktır.” diyen Işın, gençlerin geçmişlerini bilmelerinin Türkiye’nin geleceği açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

GENÇLERE “MALAZGİRT’İ, ÇANAKKALE’Yİ, SAKARYA’YI VE DUMLUPINAR’I ANLATIN” ÇAĞRISI

Ailelerin çocuklarına Türk tarihinin dönüm noktalarını anlatması gerektiğini ifade eden Vali Işın, şu değerlendirmede bulundu:

“Çocuklarımız ve gençlerimiz tarihlerini öncelikle ailelerinden ve büyüklerinden öğrenirler. Onlara Türk milletinin asırlara yayılan şanlı yürüyüşünü anlatalım. Malazgirt’i, Çanakkale’yi, Sakarya’yı, Büyük Taarruz’u ve Dumlupınar’ı anlatalım. Bu vatanın kolay kazanılmadığını anlatalım.”

Geçmişini bilen nesillerin geleceğe daha sağlam adımlarla ilerleyeceğini kaydeden Işın, bağımsızlık şuuru, vatan sevgisi ve millet olma bilincinin gelecek nesillere aktarılmasının ortak sorumluluk olduğunu vurguladı.

Bf3Bd8Cb 4640 44A4 Adf2 A1Cb0F2131Bb

41’İNCİ KOMANDO BİRLİĞİ TÖREN GEÇİŞİNDE YER ALDI

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen tören geçişi, vatandaşların ilgisiyle takip edildi.

Geçişte yer alan 41’inci Komando Birliği, programın dikkat çeken bölümlerinden biri oldu. Birliğin daha önce Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yürütülen arama-kurtarma faaliyetlerinde görev aldığı ve Suriye’de gerçekleştirilen operasyonlara katıldığı belirtildi.

Askerlerin geçişi sırasında tören alanında bulunan vatandaşlar Büyük Zafer’in 104’üncü yıl dönümü coşkusunu yaşadı.

KAHRAMANLAR RAHMET VE MİNNETLE ANILDI

Kütahya Valisi Musa Işın, konuşmasının sonunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Sultan Alparslan’dan bugüne kadar vatanın kurulması, korunması ve bağımsızlığı uğruna mücadele eden bütün kahramanları rahmet ve minnetle andı.

Dumlupınar’daki program, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 104’üncü yılında Türk milletinin bağımsızlık iradesi, vatan sevgisi ve birlik beraberlik mesajlarının öne çıktığı törenlerle devam etti.

Kaynak: Hüseyin Gezgin