Türkiye, 5G Dönemine Giriyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antalya’nın Alanya ilçesinde gerçekleştirilen 5. Küresel Medya Buluşması’nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin dijitalleşme yolculuğunda yeni bir eşiğe geldiğini belirtti. 41 ülkeden gelen 310 gazeteci, medya temsilcisi ve akademisyenin katıldığı toplantıda konuşan Bakan, 5G hizmetlerinin 1 Nisan 2026’da devreye alınacağını açıkladı.

Uraloğlu, “Bu teknolojiyle birlikte iletişim hızımız 10 kat artacak, veri paylaşımı saniyeler içinde gerçekleşecek. Türkiye, haberleşmede yepyeni bir çağın kapılarını aralayacak” ifadelerini kullandı.

23 Yılda 300 Milyar Dolarlık Yatırım

Bakan Uraloğlu, 2002–2025 yılları arasında ulaştırma ve altyapı yatırımlarına yaklaşık 300 milyar dolar harcandığını vurguladı. “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ulaştırma alanında devrim niteliğinde adımlar attık” diyen Uraloğlu, bölünmüş yol ağının 6 bin 101 kilometreden 29 bin 947 kilometreye çıktığını, hedefin 30 bin kilometreyi aşmak olduğunu belirtti.

Demir yolu ağında da büyük bir dönüşüm yaşandığını kaydeden Bakan, “2053 hedeflerimiz kapsamında ağımızı 28 bin 590 kilometreye çıkaracağız. Rize İyidere ve Sivas’taki lojistik merkezlerimiz de bu planın önemli halkalarını oluşturuyor” dedi.

Kalkınma Yolu Projesi Ticaretin Kalbini Türkiye’ye Taşıyacak

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin uluslararası ticaret koridorlarında stratejik bir merkez haline geldiğini belirterek Kalkınma Yolu Projesi’nin önemine dikkat çekti.

“Basra’daki Faw Limanı’ndan Londra’ya kadar uzanan bu hat, küresel ticaret rotalarını kısaltacak. Türkiye’yi bölgesel lojistik süper güç haline getirecek,” dedi.

Uraloğlu, Orta Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu gibi hatların da Türkiye’nin uluslararası rekabet gücünü artırdığını ifade etti.

Uzayda Yerli Güç: TÜRKSAT 6A

Bakan, konuşmasında Türkiye’nin uzay teknolojileri alanında elde ettiği başarıları da anlattı. TÜRKSAT 6A uydusunun 21 Nisan 2025’te hizmete girdiğini hatırlatarak şu bilgileri paylaştı:

“Bu uydu, yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla üretildi. Böylece kendi haberleşme uydusunu üreten 11 ülke arasına girdik. Şimdi sırada TÜRKSAT 7A var.”

2002 yılında geniş bant abonesi olmayan Türkiye’nin bugün 97 milyon aboneye ulaştığını belirten Uraloğlu, fiber altyapının 88 bin kilometreden 638 bin kilometreye çıktığını da söyledi.

5G, Medya ve Haberleşmede Devrim Yaratacak

Uraloğlu, 5G ihalesinin 16 Ekim’de tamamlandığını ve bu süreçte 3,5 milyar dolar gelir elde edildiğini açıkladı.
“5G, medya sektöründe gerçek bir devrim yaratacak,” diyen Bakan, teknolojinin etkisini şöyle anlattı:

Geleceğin mühendisleri Kütahya’da sahne aldı! Robotlar kıyasıya rekabet etti
Geleceğin mühendisleri Kütahya’da sahne aldı! Robotlar kıyasıya rekabet etti
İçeriği Görüntüle

“Gazeteciler artık 8K kalitesinde canlı yayın yapabilecek. Haberler olay yerinden anında aktarılacak. Bu, gerçek zamanlı haberciliğin zirvesi olacak.”

Ancak hızla birlikte sorumluluğun da arttığını söyleyen Uraloğlu, doğrulanmamış bilgilerin yayılma riskine dikkat çekti:

“Bilgi, ışık hızında yayılıyor. Bu çağda doğru, tarafsız ve güvenilir habercilik her zamankinden daha kıymetli.”

Türkiye Dijital Dönüşümde Örnek Ülke

Uraloğlu, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler e-Devlet Endeksi’nde 27’nci, Avrupa’da ise ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirtti. ITU Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nde ise Türkiye’nin “rol model ülke” seçildiğini hatırlattı.

Konuşmanın sonunda, Küresel Gazeteciler Konseyi Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, Bakan Uraloğlu’na İsmail Gaspıralı Hizmet Ödülü takdim etti.

Kaynak: Çağla CANBAZ