Gürcistan Türk ziyaretçiler için yeni zorunluluk getiriyor

Türkiye’den vizesiz ve kimlikle seyahat edilebilmesi nedeniyle son yıllarda tatilcilerin en çok tercih ettiği destinasyonlardan biri hâline gelen Gürcistan, 2026 yılıyla birlikte Türk vatandaşlarına yönelik yeni bir uygulamayı devreye sokacak. 1 Ocak 2026’dan itibaren Gürcistan sınır kapılarında yalnızca kimlik veya pasaport göstermek yeterli olmayacak; ülkeye girişte seyahat ve sağlık sigortası poliçesi ibraz edilmesi de zorunlu hâle gelecek.

Son dönemde hem pasaport harçlarının artması hem de vize ücretlerinin yükselmesi, Türk vatandaşlarını evraksız ve hızlı geçiş yapılabilen rotalara yöneltmişti. Gürcistan ise bu yeni düzenlemeyle, Türkiye’den aldığı yoğun ziyaret talebini etkileyecek bir adım atmış oldu.

Günübirlik ziyaretlerde dahi sigorta şartı aranacak

Gürcistan makamlarının yaptığı açıklamaya göre, zorunluluk yalnızca uzun süreli konaklamalarda değil, günübirlik ziyaretlerde bile geçerli olacak. Sınır görevlilerine geçerli bir seyahat ve sağlık sigortası sunamayan Türk vatandaşları, ülkeye giriş yapamayacak. Bu durum, özellikle Artvin ve Ardahan bölgelerinden alışveriş veya kısa tatil amacıyla günübirlik geçiş yapan binlerce kişi için önemli bir değişiklik anlamına geliyor.

Yeni uygulama, Gürcistan’ı tercih eden tatilcilerin seyahat planlarını daha maliyetli ve bürokratik hâle getirirken, uzmanlar bu adımın sınır geçişlerinde uzama ve yoğunluğa neden olabileceğini belirtiyor.

Yeni düzenleme Türkiye-Gürcistan trafiğini azaltabilir

Her yıl artış gösteren Türk turist sayısı, bu karar sonrası ciddi biçimde düşebilir. Seyahat acenteleri, Türk vatandaşlarının büyük kısmının “hızlı ve masrafsız” geçiş avantajı nedeniyle Gürcistan’ı seçtiğini hatırlatarak, sigorta zorunluluğunun caydırıcı bir etki yaratabileceğini ifade ediyor.

Bakanlık Harekete Geçti: Zorunlu Bahşiş ve Servis Ücreti Dönemi Sona Eriyor!
Bakanlık Harekete Geçti: Zorunlu Bahşiş ve Servis Ücreti Dönemi Sona Eriyor!
İçeriği Görüntüle

Turizm uzmanları, özellikle öğrenciler, günübirlik alışveriş yapanlar ve ekonomik tatil arayışında olanların yeni şartları karşılamakta zorlanabileceğini belirtiyor. Gürcistan’ın yılbaşı itibarıyla uygulamayı değiştirmemesi hâlinde, 2026 yılında Türk ziyaretçi sayısında dramatik bir azalma yaşanması bekleniyor.

Bu düşüşün hem sınır ticareti hem de bölge ekonomisi üzerinde etkili olabileceği belirtilirken, bazı uzmanlar Türkiye’den Gürcistan’a yönelik turist akışının alternatif vizesiz destinasyonlara kayabileceğini vurguluyor. Balkan ülkeleri, Sırbistan ve Kuzey Kıbrıs gibi rotaların Türk tatilciler için daha cazip hâle gelebileceği değerlendiriliyor.

Kaynak: Emine Demirelli