2026 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’de iş dünyasında köklü bir değişiklik test edilmeye başlanacak. 2026-2028 Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında, haftada 4 gün mesai ve 3 gün tatil imkânı sağlayan yeni çalışma modeli pilot bölgelerde uygulanacak.
Hedef; iş-yaşam dengesini sağlamak, çalışan verimliliğini artırmak ve iş gücü piyasasında esnek modelleri yaygınlaştırmak.
Kütahya’da Uygulanacak mı?
Henüz pilot iller netleşmezken, Kütahya’da da bu uygulamanın hayata geçip geçmeyeceği merak ediliyor. Özellikle genç iş gücünün yoğun olduğu Kütahya’da 4 günlük mesai sisteminin uygulanması, hem çalışanların yaşam kalitesini artırabilir hem de iş dünyasında verimliliğe katkı sunabilir.
Dünya Örnekleri Başarı Getirdi
Benzer uygulamalar daha önce İzlanda, Belçika, Polonya ve Almanya gibi ülkelerde denendi. Sonuçlar oldukça olumlu oldu:
-
Çalışanların stres seviyesi azaldı
-
İş verimliliği %20’ye varan artış gösterdi
-
İş-yaşam dengesi güçlendi
Türkiye de bu deneyimlerden yola çıkarak modeli kendi şartlarına uyarlamayı planlıyor.
OVP’de Yer Alan Madde
Orta Vadeli Program’da yer alan madde şöyle:
“İş-yaşam uyumunun ve çalışan verimliliğinin artırılması doğrultusunda, çalışma günleri ayarlaması ile esnek süreli istihdam modelleri için pilot programlar başlatılacaktır.”
Bu madde, Türkiye’de iş hayatında uzun vadeli bir dönüşümün işareti olarak yorumlanıyor.
Kütahyalılar Merakta
Kütahya’da vatandaşlar, “4 gün mesai 3 gün tatil” uygulamasının şehirde de pilot bölgeye dahil edilip edilmeyeceğini yakından takip ediyor. Kütahya iş dünyası ve çalışanları için bu uygulama, hem motivasyon hem de üretkenlik açısından yeni bir dönem başlatabilir.