İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Yılmaz, İYİ Parti Kütahya İl Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında Türkiye ve Kütahya ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz; ekonomi, istihdam, genç işsizliği, sanayi, tarım ve esnafın yaşadığı sorunlar üzerinden hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi.
Türkiye’nin en önemli gündemlerinden birinin ekonomi olduğunu belirten Yılmaz, yeni istihdam alanlarının oluşturulması gerektiğini savundu. Özellikle gençlerin iş bulmakta zorlandığını ifade eden Yılmaz, eğitim hayatını tamamlayan gençlerin gelecek kaygısı yaşamasının ülkenin geleceği açısından ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

Basın toplantısında en fazla üzerinde durduğu başlıklardan biri gençlerin yurt dışına yönelmesi olan Yılmaz, Türkiye’de gençlerin geleceklerini güvence altında göremediğini öne sürdü. Üniversite hocası olduğunu hatırlatan Yılmaz, öğrencilerle yaptığı görüşmelerde yurt dışına gitme düşüncesinin giderek daha fazla dile getirildiğini belirtti. Gençlerin Türkiye’de gelecekleri konusunda kaygı yaşadığını ifade eden Yılmaz, bu tablonun değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Yılmaz, açıklamasında, “Yetiştirdiğimiz, büyüttüğümüz ve okuttuğumuz pırıl pırıl gençler yurt dışına gitmek için sıraya giriyor” ifadelerini kullandı.
İyi Partili Yılmaz'dan Kütahya'da Gençler Yurt Dışına Gitmek İstiyor Tepkisi
Gençlerin gelecek beklentisinin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Volkan Yılmaz, Türkiye’de yeni iş alanları oluşturulmasının önemine dikkat çekti.
Kendisinin bir üniversite hocası olduğunu belirten Yılmaz, öğrencilerinden sık sık “Yurt dışına gideceğim” şeklinde ifadeler duyduğunu söyledi. Gençlerin neden Türkiye’de gelecek görmediğinin sorgulanması gerektiğini savunan Yılmaz, bazı gençlerin kendisine geleceklerini burada garanti altında görmediklerini aktardığını belirtti.

Türkiye’de uygulanan ekonomi politikalarının üretim ve istihdam odaklı şekilde yeniden ele alınması gerektiğini savunan Yılmaz, ekonomik programın revize edilmesi çağrısında bulundu.
Yeni fabrikaların kurulması, istihdamın artırılması, çiftçinin üretiminin desteklenmesi ve esnafın finansman sorunlarının giderilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, ekonomik büyümenin yalnızca mevcut işletmeler üzerinden değil, yeni yatırımlar ve iş alanlarıyla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye’nin nüfus yapısı dikkate alındığında her yıl yaklaşık 1 milyon yeni istihdam alanına ihtiyaç olduğunu söyleyen Yılmaz, üretim kapasitesinin artırılmasının bu açıdan kritik olduğunu dile getirdi.

İyi Parti Başkan Yardımcısı Yılmaz'dan Kütahya Ekonomisi Analizi
Yılmaz, toplantının Kütahya bölümünde kentin sahip olduğu sanayi ve üretim potansiyeline de değindi. Seramik ve madencilik sektörlerinin Kütahya ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Yılmaz, kentin mevcut potansiyelinin daha fazla yatırımla desteklenmesi gerektiğini savundu.
Kütahya’da son dönemde kaç yeni fabrikanın açıldığının ve ne kadar yeni istihdam oluşturulduğunun sorgulanması gerektiğini söyleyen Yılmaz, 2025 yılına ilişkin olduğunu belirttiği ihracat ve ithalat rakamlarını da gündeme taşıdı. Yılmaz, Kütahya’nın yaklaşık 290 milyon dolarlık ihracatına karşılık 255 milyon dolarlık ithalatı bulunduğunu belirterek, mevcut ekonomik tablonun kentin potansiyelini tam olarak yansıtmadığını ileri sürdü.

Basın toplantısında esnaf ve küçük işletmelerin finansman sorunlarına da değinen Yılmaz, yüksek maliyetlerin işletmeler üzerindeki baskıyı artırdığını savundu. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, esnaf ve küçük ölçekli işletmeler için acil destek paketi hazırlanması gerektiğini ifade etti. Vergi ve SGK borçlarının faizsiz şekilde yapılandırılmasını öneren Yılmaz, yükümlülüklerini zamanında yerine getiren esnaf ve sanayicilerin de ayrıca teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
“Kütahya’nın bir sorunu varsa Kütahya’nın üniversiteleri bu sorunlara çözüm üretebilmelidir”
Yılmaz’ın Kütahya’daki açıklamalarında tarım sektörü de önemli başlıklardan biri oldu. Türkiye’nin güçlü bir tarım ülkesi olduğunu belirten Yılmaz, üreticilerin artan maliyetlerle mücadele ettiğini söyledi. Girdi maliyetlerindeki yükselişe karşın bazı ürünlerin satış fiyatlarının üreticinin beklentisini karşılamadığını savunan Yılmaz, çiftçilerin korunmasına yönelik acil tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Esnaf, emekli, işçi ve çiftçinin ekonomik politikaların merkezinde bulunması gerektiğini belirten Yılmaz, üreticinin desteklenmesinin Türkiye ekonomisi açısından önemli olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin mevcut ekonomik sorunlarını aşabilecek kaynak ve potansiyele sahip olduğunu savunan Volkan Yılmaz, asıl meselenin kaynakların doğru ve etkin kullanılması olduğunu söyledi.
Üniversitelerin de kentlerin ekonomik ve sosyal problemlerine doğrudan çözüm üreten kurumlar haline gelmesi gerektiğini belirten Yılmaz, Kütahya’nın sorunlarının çözümünde üniversitelerin daha aktif rol üstlenmesi gerektiğini ifade etti. Yılmaz, İYİ Parti’nin ekonomi, tarım ve eğitim başta olmak üzere farklı alanlarda hazırlık yaptığını belirterek, Türkiye’nin doğru kadrolar ve liyakat esaslı bir yönetim anlayışıyla ekonomik sorunların üstesinden gelebileceğini savundu.
Toplantının son bölümünde yeniden gençlere ilişkin mesaj veren Yılmaz, gençlerin Türkiye’de kalmasını sağlayacak ekonomik ve sosyal şartların oluşturulması gerektiğini belirtti.




