Kütahya’da alışveriş yapan vatandaşların son dönemde sıkça şikâyet ettiği uygulama için Bakanlık devreye girdi. 50 kuruşluk plastik poşeti vermeyip, kasada müşteriyi 4 TL ile 20 TL arasında değişen kağıt ve bez çanta almaya zorladığı iddia edilen marketler hakkında para cezası uygulanmasının önü açıldı.
Kütahyalı Vatandaş Tepkili: “Poşet Yok Deyip Mecbur Bırakıyorlar”
Kütahya merkez ve ilçelerdeki bazı marketlerde, kasaya gelen vatandaşlara plastik poşet sunulmadığı, bunun yerine pahalı çantaların zorunlu tutulduğu öne sürüldü. Vatandaşlar, bu uygulamanın çevre duyarlılığı değil, açık bir dayatma olduğunu savunuyor.
Bakanlık Harekete Geçti: Denetimler Sıkılaşıyor
Artan şikâyetler üzerine Bakanlık, plastik poşet satmayarak tüketiciyi alternatif çanta almaya zorlayan marketlere yönelik idari para cezası için çalışma başlattı. Kütahya’da da denetimlerin artması bekleniyor.
Uzmanlar Uyarıyor: Poşet Vermemek Hukuka Aykırı Olabilir
Uzmanlara göre marketlerin, ücretli de olsa plastik poşeti tüketiciye sunması gerekiyor. Poşetin tamamen kaldırılması ve yalnızca yüksek fiyatlı çantaların dayatılması, tüketici hakları ihlali kapsamında değerlendiriliyor.
Marketlere Net Mesaj: Ceza Kapıda
Denetimlerde özellikle şu uygulamalar ceza sebebi sayılacak:
Plastik poşetin tamamen kaldırılması
Vatandaşın bez veya kağıt çantaya zorlanması
Fahiş çanta fiyatları




