Kütahya Belediyesi, şehir içi ulaşımda kapsamlı bir yeniden yapılanma sürecine giriyor. Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, 2024 yılından bu yana yürütülen çalışmaların yeni bir aşamaya taşındığını belirterek, şehir ulaşımının bilimsel temellerle yeniden planlandığını açıkladı. Süreçte özellikle trafik master planı, durak düzenlemeleri ve hat optimizasyonu öne çıkıyor.

Kütahya'da Otobüs Durakları ve Hatlar Yeniden Belirlenecek
Başkan Kahveci, ulaşım sisteminin artık akademik bir çerçevede ele alındığını vurgulayarak İstanbul Üniversitesi ile iş birliği yapıldığını duyururken, ''Ulaşımımızda 2024'de geldiğimiz günden itibaren çok büyük bir yol aldık. Kurulan sinyalizasyonlar, akıllı kavşakları gördünüz. Bu konuda Kütahya'da bir çalıştay yapıldı. Bu işin Türkiye'de duayeni Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Kütahya'ya geldi. Biz İstanbul Üniversitesi ile bu konuda bir araya geldik ve Kütahya'yı şu anda kendilerine teslim ettik. Burada ne yapılacak? Duraklar yeniden belirlenecek. Durak noktaları, hat sayıları yeniden belirleyecekler. Halk otobüsü mü olsun, minibüs olabilir mi, olacak yerler var dar sokaklar, girdiği, giremediği yerler var hepsi inceleniyor.
Otopark planlamaları yapılacak ve bize önümüzdeki 6 ay içinde dosya teslim edilecek. Ay ay şeklinde durakları verecekler çünkü ben Eylül ayına durağı yetiştirmek zorundayım. Duraklar değişecek. Halka sorulacak bir durum yok burada çünkü bilimsel bir çalışma var. Ulaşım uzmanları ekibiyle geliyor. Büyük illerin ulaşımını Konya'yı, Ordu'yu, Ankara'yı, İstanbul'u planlamış insanlar. Süreç içinde zamanında destek vermiş insanlar. Akademisyen ve uygulamacı bir ekip bunlar. Burada işin uzmanları bu işi götürecek. Çalıştay yaptık, sorunlar nerede ne sıkıntısı var hepsi toplandı. Teslim ettik biz kendilerine bundan sonra onlar çalışıyor. '' şeklinde konuştu.

Kütahya'da Yeni Trafik Master Planı Hazırlanıyor
Trafik sorunları için yeni çözüm planının hazırlandığını aktaran Belediye Başkanı Kahveci, ''Yeniden bir trafik master planı hazırlatıyoruz. Protokolümüzü önümüzdeki günlerde yapacağız. Biz dedik ki sizle başlayalım ama bu devam edecek. Alim bey döneminde hatırlarsınız bir master planı hazırlanmıştı tabiki üzerinden 2 yıl geçti o veriler güncel değil. O verileri kullanarak bir yere varamayacağız. Araç sayısı, kavşak düzenlemesi değişti, yeni alanlar eklendi dolayısıyla yeniden dizayn edilecek bunlar. Önümüzdeki 1 ay, 1.5 ay sonra başlayacağız. Haziran'dan sonra iyileşmeleri adım adım ay ay göreceksiniz. ''diye konuştu.

''Kütahya'ya 287 Otobüs Fazla Diyoruz''
Otobüs duraklarındaki değişim sürecini detaylarından Başkan Kahveci, ''6 ay boyunca hatlar, duraklar belirlenecek. Bir ay sonra hatlar belirlenecek dedik. Hat sayıları belirlenecek, otobüste kaç tane hat sayısı olması gerekiyor bunlar belirlenecek. Sonra kaç otobüsle Kütahya'ya sosyal hizmet vermeli? Her zaman hepimizin konuştuğu 287 otobüs fazla bu şehre diyoruz. Alternatiflere başlamadan önce bunları çözeceğiz.'' dedi.

''Çözüm 1 Haziran İtibariyle Gelmeye Başlayacak''
Ayrıca minibüs kullanımı ihtimaline değinen Başkan Kahveci, ''Yok. Belli yerlerde yolcu kapasitesine de bakılacak. Hangi hatta, hangi otobüsle kaç kişiyi taşımış o güzergahta? Lojistik hesaplamaları var bunun, formülasyonları var. Sonra öğrenciydi, sivildi, engelliydi. Bunların bilinçli sayıları elimizde var. Bunları teslim ettik. Bunlarla birlikte mobilite dediğimiz hareketlilik incelenecek ve ona göre yeniden kurgu yapılacak ve doğru bir çözüm getirilecek. Onun üzerine gerçekten profesyonellere bu işi ben her zaman öyle söylüyorum. İlim, bilim ve fen ile bu şehre dokunacağız. Onlarda biz de görüşmüş söyleyeceğiz. Bunu yaparken trafikle de görüşüyoruz. Onlara da bilgi veriyoruz. Onlar da bilgilerini hocamızla paylaşıyor, hocamız onlarla görüşüyor ve ekibiyle birlikte dolayısıyla çözüm 1 Haziran itibariyle gelmeye başlayacak. Bunu da ifade etmiş olalım.'' ifadelerini kullandı.




