Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Haziran ayına ilişkin açıkladığı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) verileri, gıda ürünlerinde yıllık %25,01’lik artışı ortaya koyarken, bu artış Kütahya’daki zincir marketlerde daha da çarpıcı bir tabloya dönüştü. Dumlupınar Gazetesi'nin sahadan derlediği bilgilere göre, aynı ürünün farklı marketlerde 150 TL’ye kadar değişen fiyatlarla satıldığı görüldü.

Emet'te İthal Hayvanlara Sıkı Kontrol: Halk Sağlığı İçin Önlem Üst Düzeyde
Emet'te İthal Hayvanlara Sıkı Kontrol: Halk Sağlığı İçin Önlem Üst Düzeyde
İçeriği Görüntüle

MİKROFON BU KEZ MARKETTEKİ CEP YANGININA DÖNDÜ
Gazetemiz, bu fiyat karmaşasını yerinde gözlemlemek adına Kütahya sokaklarında vatandaşlara mikrofon uzattı. “Marketlerde fiyat farkı yaşıyor musunuz?” sorusuna gelen yanıtlar, halkın yaşadığı ekonomik zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi.

VATANDAŞLARDAN TEPKİLER: “HER MARKETTE BAŞKA ETİKET!”
Röportajlarda en çok dikkat çeken ifadelerden bazıları şu şekildeydi:

“Marketlerde inanılmaz fark var. Aynı ürün bir yerde 80 TL, başka yerde 120 TL! Bu kadar da olmaz!”

“Kasada çok ürün bıraktığım oldu. Etikette gördüğüm fiyatla kasadaki tutar birbirini tutmuyor.”

“Eskiden kampanya kovalardık, şimdi neyin pahalı neyin ucuz olduğunu takip etmek imkânsız.”

“Esnafın insafına kaldık resmen. Herkes kafasına göre fiyat belirliyor, denetim nerede?”

Vatandaşlar, denetimlerin yetersiz olduğunu vurgulayarak, fiyat farklarının denetlenmesini ve gerekirse sabit fiyat uygulamasına geçilmesini istiyor.

BİR SEPETTE 150 TL FARK!
Dumlupınar Gazetesi’nin gerçekleştirdiği fiyat analizine göre; deterjan, çay, sıvı yağ ve temel gıda ürünlerinden oluşan ortalama bir alışveriş sepetinde farklı marketlerde toplamda 120 ila 150 TL arasında fiyat değişikliği gözlendi. Bu fark, özellikle dar gelirli vatandaşlar için ciddi bir yük oluşturuyor.

TÜKETİCİYİ KORUYACAK ADIMLAR ŞART
Kütahyalı tüketiciler, bu dengesiz fiyatlandırmanın önüne geçilmesi için yerel yönetimlerin, Ticaret Bakanlığı’nın ve ilgili kurumların daha sıkı denetim yapmasını talep ediyor. “Aynı ürün, aynı marka, ama farklı fiyat... Bu durum artık kontrol altına alınmalı” diyen vatandaşlar, seslerinin duyulmasını istiyor.

Kaynak: Ferya Ay