Kütahya’da savunma teknolojileri alanında dikkat çeken proje
Kütahya’da faaliyet gösteren Ülkü Ocakları İl Başkanlığı Üniversite Birimi bünyesindeki Kızılelma Teknoloji Topluluğu, geliştirdiği Kapan Anti Dron Radar Sistemi ile savunma teknolojileri alanında dikkat çeken bir çalışmaya imza attı. Tamamen yerli imkanlarla geliştirildiği belirtilen sistemin test sürecine geçtiği açıklandı.
Projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kütahya Ülkü Ocakları İl Başkanı Veli Özdamar, teknolojik çalışmaların gençleri bilim ve savunma sanayi alanlarına yönlendirmeyi amaçladığını söyledi. Özdamar, yürütülen çalışmaların yalnızca bir teknoloji üretimi olmadığını, aynı zamanda gençlerin teknik kabiliyetlerini geliştirmeye yönelik önemli bir adım olduğunu ifade etti.
“Projeyi hayata geçirmiş bulunuyoruz”
Dumlupınar Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Veli Özdamar, geliştirilen sistemin çağın ihtiyaçlarına yönelik hazırlandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Ülkü Ocakları İl Başkanlığı olarak, çağın ihtiyaçlarına somut ve vizyoner adımlarla cevap vermeyi amaçlayan teknoloji topluluğumuz aracılığıyla ‘Kapan Anti Dron Radar Sistemi’ projemizi hayata geçirmiş bulunuyoruz.”
Özdamar, projede görev alan gençlerin uzun süredir teknik çalışmalar yürüttüğünü ve sistemin belirli aşamaları başarıyla tamamladığını kaydetti.

Sistemin amacı yaklaşan dronları tespit etmek
Projeye ilişkin teknik detaylara da değinen Özdamar, sistemin temel çalışma prensibinin yaklaşan dronları tespit etmek üzerine kurulduğunu söyledi.
Özdamar açıklamasında, “Projemizin amacı, belirli bir mesafeye kadar yaklaşan herhangi bir dronun tespitini gerçekleştirmek ve olası tehdit unsurlarını belirlemektir” dedi.
Edinilen bilgilere göre sistem, yaklaşan hava araçlarını aktif radar yerine pasif dinleme yöntemiyle analiz ediyor. Özellikle dronların oluşturduğu akustik izleri değerlendiren sistemin, düşük maliyetli ve yerli bir çözüm sunması hedefleniyor.
Çalışmalar etkisiz hale getirme sistemlerine odaklanacak
Projenin yalnızca tespit aşamasıyla sınırlı kalmayacağı da açıklandı. Test sürecinin ardından yeni savunma modülleri üzerinde çalışılması planlanıyor.
Veli Özdamar, ilerleyen süreçte sistemin daha gelişmiş hale getirileceğini belirterek, “Bundan sonraki süreçte ise çalışmalarımız, tespit edilen dronun düşman unsur olarak değerlendirilmesi halinde etkisiz hale getirilmesine yönelik sistemlerin geliştirilmesi üzerine devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Bu açıklama, projenin ilerleyen dönemde daha kapsamlı bir anti dron savunma sistemi altyapısına dönüşebileceği yorumlarına neden oldu.
Gençlerin teknoloji üretimine yönlendirilmesi hedefleniyor
Projede en önemli hedeflerden birinin gençleri teknoloji üretimine teşvik etmek olduğunu vurgulayan Özdamar, özellikle savunma sanayi alanında yetişmiş insan kaynağının önemine dikkat çekti.
Özdamar, “Bu teknolojik projelerdeki temel hedefimiz; Türk gençliğini bilim, teknoloji ve savunma sanayi alanlarında daha aktif, daha hızlı ve daha donanımlı bir seviyeye taşımaktır” dedi.
Kütahya’da yürütülen çalışmaların, gençlerin yalnızca tüketen değil aynı zamanda üreten bir yapıya yönlendirilmesi açısından önemli olduğu değerlendiriliyor.
Kütahya’da yerli teknoloji çalışmaları dikkat çekiyor
Test aşamasına geçen Kapan Anti Dron Radar Sistemi, Kütahya’da geliştirilen yerli teknoloji projeleri arasında dikkat çekici örneklerden biri olarak gösteriliyor. Savunma teknolojileri alanında gençlerin aktif rol aldığı çalışma, şehirde teknoloji odaklı üretim potansiyelini de yeniden gündeme taşıdı.
Yetkililer, ilerleyen süreçte yeni projelerin de kamuoyuyla paylaşılacağını belirtirken, teknoloji topluluğunun farklı savunma sistemleri üzerinde çalışmalar yürüttüğü öğrenildi.
Özellikle son dönemde artan dron güvenliği, hava sahası kontrolü ve savunma teknolojileri tartışmaları düşünüldüğünde, Kütahya’da geliştirilen sistemin yerel ölçekte önemli bir teknoloji girişimi olduğu değerlendiriliyor.





