Kütahya Şehir Hastanesinde yaşanan gıda zehirlenmesi şüphesi, sağlık çalışanlarının yemek hizmetlerine ilişkin daha önce dile getirdiği şikâyetleri yeniden gündeme taşıdı.
Türk Sağlık-Sen Kütahya Şube Başkanı Mehmet Ayata, hastanede yaklaşık 70 personel, hasta ve hasta yakınının rahatsızlandığı yönünde bilgi edindiklerini belirterek hastane yönetimine yönelik eleştirilerde bulundu.
Ayata, yaptığı açıklamada yemek hizmetleriyle ilgili geçmişte birçok kez uyarıda bulunduklarını, ancak sorunların yeterince giderilmediğini savundu.
“YEMEK KONUSUNDA İDARECİLERİ DEFALARCA UYARDIK”
Türk Sağlık-Sen Kütahya Şube Başkanı Mehmet Ayata, hastanede yaşanan rahatsızlıkların ardından yaptığı açıklamada, yemek hizmetlerindeki sorunları uzun süredir gündeme getirdiklerini söyledi.
Ayata, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Türk Sağlık Sendikası olarak daha önceki paylaşımlarımızda da sıklıkla görüleceği üzere yemek konusunda idarecileri sıklıkla uyardık. Hatta eylemler de yaptık.”
Hastanedeki yemek hizmetlerinin yalnızca sunum aşamasıyla sınırlı olmadığını vurgulayan Ayata, ihale süreçlerinden denetime kadar tüm aşamaların dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
YEMEKLERİN KALİTESİ VE DENETİMİ GÜNDEME GELDİ
Mehmet Ayata, yemek hizmetlerine ilişkin daha önce yönetime ilettikleri sorunları sıraladı.
Ayata; ihale şartnameleri, yemeklerin hazırlanması, lezzeti, dağıtımı, porsiyon miktarları, kullanılan malzemelerin kalitesi ve şartnamelere uygunluk konularında defalarca görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti.
Yemeklerin hazırlanması ve sunulması sırasında denetimlerin büyük önem taşıdığını vurgulayan Ayata, özellikle malzemelerin uygun koşullarda saklanması ve son kullanma tarihlerinin kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
“YEMEKHANE KOMİSYONLARINDA LİYAKAT GÖZETİLMİYOR” İDDİASI
Türk Sağlık-Sen Kütahya Şube Başkanı Mehmet Ayata, açıklamasında yemekhane komisyonlarının oluşturulma biçimini de eleştirdi.
Komisyonlarda görev alacak kişilerin alanında yetkin ve deneyimli olması gerektiğini belirten Ayata, bazı görevlendirmelerde liyakat yerine kişisel ilişkilerin etkili olduğunu iddia etti.
Ayata, şu ifadeleri kullandı:
“Özellikle uyardığımız bir konu da yemekhane komisyonlarının ehil kişilerden seçilmiş olmasıydı. Maalesef komisyonlarda da torpil döndüğünü ve ehil kişilerin olmadığını da ısrarla sosyal medyalardan paylaştığımız gibi üst idarecilerle de defalarca konuştuk.”
Ayata'nın komisyonlardaki görevlendirmelere ilişkin iddiaları, açıklamada herhangi bir resmî soruşturma bulgusu veya belgeyle desteklenmedi. Bu iddialara ilişkin hastane yönetiminin görüşü de henüz bilinmiyor.
“DENETİM İYİ YAPILMAZSA SORUNLAR YAŞANIR”
Mehmet Ayata, hastanedeki yemek hizmetlerinde denetim süreçlerinin daha sıkı yürütülmesi gerektiğini savundu.
Malzeme kalitesinin, saklama koşullarının, son kullanma tarihlerinin ve yemek sunumunun düzenli şekilde kontrol edilmesi gerektiğini dile getiren Ayata, yöneticilere daha önce iletilen uyarıların dikkate alınmadığını öne sürdü.
Ayata'nın açıklaması, hastanede yaşanan gıda zehirlenmesi şüphesiyle yemek hizmetlerinin denetimi arasındaki olası ilişkinin araştırılması gerektiği yönünde bir çağrı niteliği taşıyor.
Ancak rahatsızlanan kişilerin şikâyetlerinin kesin nedeninin yemeklerden kaynaklandığına ilişkin doğrulanmış bir inceleme sonucu henüz paylaşılmadı.
“SORUMLULUK TORPİL VE ADAMCILIK ANLAYIŞIYLA OLMAZ”
Türk Sağlık-Sen Kütahya Şube Başkanı Ayata, komisyon üyelerinin görevlerinin gerektirdiği sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirtti.
Ayata, açıklamasında şu sözlere yer verdi:
“Biz Türk Sağlık-Sen olarak hakkaniyet ve liyakat diye boşuna konuşmuyoruz. Komisyonlarda döner sermayeden fazla ücret alması için sokulan kişilerin işlerini de ehil olarak yapmaları, attıkları imzaların hakkını vermeleri gerekir.”
Ayata, yöneticilik ve komisyon üyeliklerinde liyakat ilkesinin esas alınması gerektiğini savunarak görevlendirme süreçlerine yönelik eleştirilerini sürdürdü.
TÜRK SAĞLIK-SEN'DEN DAHA SIKI DENETİM ÇAĞRISI
Mehmet Ayata, hastanelerde yemek hizmetleri başta olmak üzere denetim gerektiren komisyonlarda yeterli bilgi ve deneyime sahip kişilerin görevlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Ayata, açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı:
“Hiçbir tecrübesi ve yaptırım gücü olmayanlar idareci olamayacağı gibi, yemek gibi diğer komisyonlara da ehil insanların getirilmesi ve daha sıkı bir denetimin olmasını şiddetle istiyoruz.”
Türk Sağlık-Sen Kütahya Şubesi olarak süreci yakından takip edeceklerini belirten Ayata, rahatsızlanan sağlık çalışanlarına, hastalara ve hasta yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti.




