DMS Genel Başkanı Cengiz'den geçim sıkıntısı açıklaması
Devlet Memurları Sendikası Genel Başkanı Tuncay Cengiz, TÜRK-İŞ tarafından açıklanan Ekim 2026 açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını değerlendirdi.
Türkiye'de ekonomik koşulların her geçen gün ağırlaştığını belirten Cengiz, özellikle memurların, çalışanların ve dar gelirli vatandaşların geçim mücadelesine dikkat çekti.
Ekonomik sıkıntıların yalnızca istatistiklerden ibaret olmadığını ifade eden Cengiz, vatandaşların günlük yaşamda temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını vurguladı.
Açlık sınırı 38 bin 24 liraya yükseldi
TÜRK-İŞ'in Ekim 2026 verilerine göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 38 bin 24 lira, yoksulluk sınırı ise 123 bin 856 lira oldu.
Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti de 49 bin 124 liraya ulaştı.
Açıklanan verilerde mutfak enflasyonunun aylık yüzde 0,59, son 12 aylık dönemde yüzde 33,83, yıllık ortalama bazında ise yüzde 39,26 olarak gerçekleştiği belirtildi.
Bu rakamların vatandaşların alım gücündeki kaybı ve temel ihtiyaçlara ulaşırken yaşadığı zorlukları ortaya koyduğunu belirten Cengiz, ekonomik tablonun çalışanlar açısından giderek daha ağır hale geldiğini ifade etti.
“Memura ay sonunu getirmesini söylüyorlar ama ayın kendisi bile geçmiyor”
Geçim sıkıntısının milyonlarca vatandaşın ortak sorunu haline geldiğini dile getiren DMS Genel Başkanı Tuncay Cengiz, günlük yaşamda yaşanan ekonomik zorlukları şu sözlerle anlattı:
“Türkiye’de ekonomik gerçekler yalnızca rakamlardan ibaret değil. Her sabah el-yüz yıkamadan önce hesaplanan mutfak masrafı, market raflarının önünde yapılan sessiz tercihler, alışveriş sepetinden geri bırakılan temel ihtiyaçlar ve ayın ortasında tükenen maaşlar, milyonlarca vatandaşımızın ortak hikâyesi oldu.
TÜRK-İŞ verilerine göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 38 bin 24 lira, yoksulluk sınırı 123 bin 856 lira, bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 49 bin 124 liraya ulaştı.
Mutfak enflasyonu aylık yüzde 0,59, son on iki aylık dönemde yüzde 33,83, yıllık ortalama bazında ise yüzde 39,26 olarak gerçekleşti. Bu rakamlar, vatandaşın mutfağındaki yangının ve geçim mücadelesinin boyutlarını açıkça ortaya koyuyor.”
Cengiz, memurların maaşlarıyla ay sonunu getirmesinin beklendiğini ancak mevcut ekonomik koşullarda maaşların ayın tamamına yetmediğini belirterek “Memura ay sonunu getirmesini söylüyorlar ama verilen maaşla ayın kendisi bile geçmiyor” ifadelerini kullandı.
Geçim mücadelesi çalışanların gündeminde
TÜRK-İŞ'in açıkladığı Ekim 2026 verileri, dört kişilik bir ailenin temel gıda harcamalarından barınma, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi ihtiyaçlarına kadar uzanan ekonomik yükün boyutunu ortaya koydu.
DMS Genel Başkanı Tuncay Cengiz'in açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen geçim sıkıntısı, özellikle memur ve sabit gelirli çalışanların ekonomik koşullar karşısında yaşadığı zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi.




