Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.
Basının yalnızca haber üreten bir sektör olmadığını belirten Kızıltoprak, doğru bilgiye erişimin demokrasinin sağlıklı işleyişi açısından hayati önem taşıdığını ifade etti.
“BASIN KAMUSAL VİCDANI AYAKTA TUTUYOR”
Toplumların geleceğinin yalnızca ekonomik ve askerî güçleriyle değil, gerçeğe ulaşabilme imkânlarıyla da şekillendiğini kaydeden Kızıltoprak, bilginin manipüle edildiği ve kamuoyunun haber alma hakkının zedelendiği toplumlarda demokrasinin sağlıklı şekilde işlemesinin mümkün olmadığını belirtti.
Kızıltoprak, basının toplumun gözü, kulağı ve hafızası olduğunu dile getirerek, gazetecilerin kaleminin adaletin, şeffaflığın ve hesap verebilirliğin güvencesi olduğunu vurguladı.
GAZETECİLERİN ZORLU ÇALIŞMA KOŞULLARINA DİKKAT ÇEKTİ
Gazeteciliğin büyük fedakârlıklar gerektiren bir meslek olduğunu ifade eden Kızıltoprak, basın mensuplarının savaş, doğal afet, yangın, deprem ve insani kriz bölgelerinde kişisel riskleri göze alarak görev yaptığını söyledi.
Gazze’de yaşanan insani trajedi başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerindeki çatışmaları takip eden gazetecilerin yalnızca olayları aktarmadığını belirten Kızıltoprak, basın mensuplarının aynı zamanda insanlığın ortak hafızasını oluşturduğunu kaydetti.
“ELEŞTİRİ TEHDİT OLARAK GÖRÜLMEMELİ”
Basın özgürlüğünün yalnızca hukuki düzenlemelerle güvence altına alınamayacağını belirten Kızıltoprak, gazetecilerin mesleklerini baskıdan uzak, güvenli ve etik ilkeler çerçevesinde yapabilmesinin demokratik hayatın en önemli göstergelerinden biri olduğunu ifade etti.
Farklı görüşlerin özgürce dile getirilebildiği ve eleştirinin tehdit olarak görülmediği bir ortamın toplumun tamamı için kazanım olduğunu vurgulayan Kızıltoprak, haberlerin sansürle değil doğruluk ve kamu yararı ilkeleriyle şekillenmesi gerektiğini belirtti.
“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KORUMAK, TOPLUMUN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KORUMAKTIR”
24 Temmuz’un yalnızca gazetecilerin bayramı olmadığını ifade eden Kızıltoprak, bu tarihin halkın doğru bilgi alma hakkının, ifade özgürlüğünün ve demokrasinin öneminin yeniden hatırlandığı anlamlı bir gün olduğunu söyledi.
Kızıltoprak mesajını şu sözlerle tamamladı:
“Doğruluktan, etik ilkelerden ve kamu yararından ödün vermeden görev yapan tüm basın emekçilerinin 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyor; görevleri başında hayatını kaybeden basın mensuplarını rahmet ve saygıyla anıyorum. Gerçeğin izini sürmeye devam eden tüm gazetecilere sağlık, başarı ve güvenli çalışma koşulları diliyorum. Çünkü güçlü bir demokrasi, ancak özgür ve sorumluluk sahibi bir basınla mümkündür.”




