2026 yılı emekli maaş zamları netleşti. Açıklanan 6 aylık enflasyon farkına göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 12,19 oranında zam yapıldı. Yapılan artış milyonlarca emekliyi yakından ilgilendirirken, en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı sorusu da yeniden gündeme geldi.
Dumlupınar Gazetesi olarak Kütahya’da vatandaşlara “Emekli zammı yeterli mi?” diye sorduk. Gelen cevaplar, emeklilerin içinde bulunduğu ekonomik tabloyu tüm çıplaklığıyla ortaya koydu.

En Düşük Emekli Maaşı 18 Bin 939 TL Olabilir
En düşük emekli aylığı, 2024 yılı Ocak ayından itibaren her 6 ayda bir artırılmaya başlanmıştı. Önceki yıllarda yapılan artışlarda net bir kriter uygulanmazken, 2025 yılında en düşük emekli aylığı doğrudan 6 aylık enflasyon oranına göre yükseltilmişti.
Bu kapsamda:
-
2025 Ocak ayında 14.469 TL,
-
2025 Temmuz ayında ise 16.881 TL olmuştu.
2026 yılı için de aynı uygulamanın devam etmesi halinde, en düşük emekli maaşının yaklaşık 18.939 TL’ye yükselmesi bekleniyor. Ancak bu rakam henüz resmiyet kazanmış değil.

“Açım, Emekliyim, Geçinemiyorum”
Görüşüne başvurduğumuz bir emekli vatandaş, maaşının temel ihtiyaçlara bile yetmediğini şu sözlerle dile getirdi:
“Açım. Emekliyim ve gerçekten geçinemiyorum. Bu 18 bin lira artık ekmeğe bile yetmiyor. Et ve süt bizim için hayal oldu, tadını unuttuk.”
“Bana Yetiyor, Allah Bereket Versin”
Bazı vatandaşlar ise maaşlarından memnun olduklarını ifade etti:
“Emniyetten emekliyim. Maaşım iyi, Allah’a binlerce şükür. Bana yeter. Düşünecek bir durum yok.”

“Bu Olacak İş Değil!”
Zam oranına sert tepki gösteren bir başka vatandaş ise şunları söyledi:
“2 bin lira verdi, sağ olsun(!). Bu olacak iş değil. Fakiri, fukarayı hiç mi düşünmüyorlar? Kirada oturanlar ne yapsın? 18 bin lira çok az, gerçekten çok az.”
“Emekli Maaşı Asgari Ücretten Düşük, Asgari Ücret Zaten Düşük”
Bir başka emekli ise mevcut tabloyu şöyle özetledi:
“Emekli maaşı zaten asgari ücretten düşük. Asgari ücret de yetmiyor. Yazık, günah.”

“Yurt Dışında da İnsanlar İdare Ediyor”
Yurt dışında da yaşamış bir vatandaş ise daha temkinli bir değerlendirme yaptı:
“Orada da insanlar idare ediyor. Burada da herkes ayağını yorganına göre uzatırsa olur. Ama orada sosyal haklar daha fazla.”

Kütahya’da Emeklilerin Büyük Bölümü Zammı Yetersiz Buluyor
Kütahya’da yaptığımız sokak röportajlarında, az sayıda emekli maaş artışını yeterli bulduğunu söylerken, çok sayıda emekli ise artan kira, gıda, enerji ve sağlık giderleri karşısında zammın yetersiz kaldığını dile getirdi.
En düşük emekli aylığına ilişkin düzenlemenin henüz kesinleşmemiş olması ise emekliler arasında beklentiyi daha da artırmış durumda.






