Kütahya Belediyesi 4. Dönem 4. Olağan Belediye Meclis toplantısı Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis toplantısında Kütahya Belediyesi’nin döviz cinsinden borçları dikkat çekti. Kütahya Belediyesi’nin 320 milyon 395 Bin TL civarında borcu bulunuyor. Bu borcun 187,5 milyon TL’lik kısmını kredi borçları oluşturuyor. 3 yılda dövize endeksli kredilerde oluşan kur farkı 77 milyon TL’yi geçti. Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA)’ndan Japon Yen’i üzerinden alınan kredilerin borçlarının kur farkı dolayısıyla her ay giderek arttığını açıkladı. Düzenli ödenmesine rağmen borçların giderek arttığını anlatan Alim Işık, “31 Mart 2019 tarihi sonrası göreve başladığım tarih olan 8 Nisan 2019’da yapılan güncelleme sonrasında JICA kredisinin o günkü TL değeri 48 milyon 631 bin 782 TL olarak güncellenmişti. O güne kadar geride kalan 7 yıl boyunca güncelleme yapılmamış ama komisyonumuz borç ve mal stokunun doğru belirlenmesi amacıyla bu güncellemeyi yaptığında 48,6 milyon TL olan JICA kredisini 3 yıldır ödememize rağmen halen kalan miktarın 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle 88 milyon TL’dir. Son 3 aydaki kur dalgalanmalarını da kattığımızda 100 milyon TL’Yİ geçtiği ve kur farkından dolayı borcun giderek arttığından dolayı ciddi bir borç stoku oluşturduğu dikkat çekmektedir. 2012 yılında 7 yıl ödemesiz 18 yılda geri ödemeli olarak alınan JICA kredisinin bu belediyenin geleceğini nasıl ipotek altına aldığının en belirgin göstergesi budur. İnşallah en yakın zamanda bu borcu en düşük düzeye çekip, mümkünse kapatacak bir yolu bulup bundan kurtulmamız gerekiyor. Biz o kadar borç ödüyoruz 1 ay sonra alıyorum rakamları, borcun azalması lazım arttığı gözüküyor. Çünkü JICA kredisi ve diğer dövize endeksli kredilerde kur farkı ve artıştan dolayı ödediğimizden fazla yük geliyor. O nedenle dövize endeksli borçları en yakın zamanda doğru bir yöntemle bitirmek zorundayız. Jıca kredisi ile hizmetler yapılmıştır, boşa gitmiş diyemem ama o günün parası 18 milyon TL, yapılan ödemelerden sonra kalan 88 milyon TL. Bugün güncellersek 100 milyon TL civarı gözükecek bu rakam. Bu borcu kapatmanın yoluna bakacağız” diye konuştu.
3 TL’LİK ZAM TALEBİ SONRASI MECLİSTE GERGİNLİK YAŞANDI
Kütahya Minibüsçüler Servis Araçları ve Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanlığı yolcu taşımacılığı genel giderlerinin artması, yakıt giderlerine gelen zamlar nedeniyle Denetimli Özel Halk Otobüsleri fiyat tarifesinde değişiklik talep etti. Mecliste görüşülmek için talep edilen tarifede tüm bilet cinslerine 3 TL civarı zam istendi. AK Parti Belediye Meclis Üyesi Osman Zeybek, “Otobüsçü esnafımız yakıt zamlarından dolayı zor durumdadır. Ama meclis üyeleri olarak halkımızın refahını düşünmek zorundayız. Komisyonumuzun bu konuda çalışması uygundur ama otobüsçü esnafımıza ileride mahsuplaşmak üzere avans verilebilinir. Müktesebat uygunsa, yasal çerçevede sıkıntı yoksa bunu değerlendirebiliriz”. Otobüslere devletin verdiği desteğe yüzde 50 artış yaptığını hatırlatan Alim Işık, “Hükümetimiz 51 ilde verdiği 800 tl yakıt desteğini yüzde 50 artırılmasına yönelik yönetmelik yayınlandı. En azından bu süreçte, komisyondan karar çıkana kadar can suyu olarak katkı sağlayacaktır. 300 TL belediyemiz olarak destekleme kararı almıştık. Bizimle aynı statüdeki illerdeki illere göre bir karar alınılacaktır. Hem halkımızı, hem otobüsçü esnafını düşünmek zorundayız” dedi. Zam talebi komisyona görüşülmek üzere gönderildi. Akabinde bazı otobüsçü esnafları Başkan Alim Işık’a otobüs anahtarlarını göstererek “Dayanacak gücümüz kalmadı, para kazanamıyoruz, yazık değimli bu esnafa ” diyerek çıkıştı. Otobüsçüleri uyaran Alim Işık, “Meclisimiz devam ediyor lütfen. Meclisimizin alacağı karara müdahale edemezsiniz. Burası belediye meclisi, otobüsçüler odası ya da kooperatifinde değiliz. Biz kanun neyse onu yapıyoruz. Kimse kimseyi zorla çalıştırmıyor” diye uyardı ve gerginliğe sebep olan otobüsçü esnafları meclis salonundan zabıta vasıtasıyla çıkartıldı.
“SPEKÜLASYONLARA İHTİYACIMIZ YOK”
2021 yılı faaliyet raporunun müzakeresinin yapıldığı toplantıda taşınmaz satışı ile ilgili Alim Işık, “3 yılda 1 milyon metrekarenin üzerinde arazinin Kütahya Belediyesi’ne geçmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bunun 166 bin metrekaresini sattığımızda kamuoyunda gündem yaratmak isteyenler çıkıyor. Yani kazandırdığımızın yüzde 15’ini müsaade edin de satalım. Bu sattığımızda cebimize koymuyoruz. Belediyenin borçları ve ihtiyaçları için kullanıyoruz. Gereksiz spekülasyonlara ihtiyacımızın olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
İCRA VE HACİZ YOLUYLA TAHSİLÂT YAPILIYOR
Meclis toplantısında tahsilât oranının arttığını dile getiren Işık, “Geldiğimizden bu yana tahsil edilemeyen gelirler noktasında ciddi bir ekip çalışması yapıldı. Her yıl tahsilât oranını arttırdılar. Aynı şekilde devam edeceğiz. İcra yâda haciz yoluyla gelirlerimizin tahsilâtı konusunda gerekli tebligatları yaptık. Zamanında gelip görüşme yapanlara gerekli kolaylık ve taksitlendirme sağlanıyor. Aksi hareket edenlere yasal işlem uyguluyoruz” dedi.
3 YILDA 97 MEMUR ALINDI
Belediye personel durumu hakkında bilgilendiren Işık, “Toplamda 348 olan memur personelimiz biz göreve geldiğimizde 301’di. 50’ye yakın emekli ya da yer değiştirme ile ayrılan oldu. 3 yıl içinde 97 personel nakil yöntemiyle, 8’i doğrudan KPSS ile itfaiye eri alımı dışında diğerleri başka kurumlarda memur olup ta Kütahya’ya gelmek isteyenleri ve belediye tecrübesi olanları öncelikle değerlendirdik. 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle Kütahya Belediyesinde 348 memur, 36 sözleşmeli personel, 19 kadrolu işçi, 1258 şirket personeli olmak üzere toplam 1661 personel çalışıyor. Şuanda alımı işçi alımı devam ediyor. 340 civarında temizlik, çöp ve asfalt, kanalizasyon işçisi gibi alanlarda işçi alımına çıktık” açıklamalarında bulundu.
AHMET DİNÇ