Kütahya Romanlar Derneği Başkanı Ali Erdoğan, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde yaptığı açıklamada eşitlik, birlik ve ayrımcılıkla mücadele çağrısı yaptı.
Açıklamada, 1971 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Birinci Dünya Roman Kongresi’nin, Romanların uluslararası alanda tanınması açısından kritik bir dönüm noktası olduğu vurgulandı. Bu önemli kongreyle birlikte Roman toplumunun hak arayışının daha görünür hale geldiği ifade edilirken, Dünya Romanlar Gününün bu mücadelenin simgesi haline geldiği belirtildi.
''Roman Vatandaşlarımız Ülkemizin Ayrılmaz Parçasıdır''
Erdoğan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ''1971 yılında İngiltere’nin Londra şehrinde düzenlenen Birinci Dünya Roman Kongresi, Roman vatandaşlarımızın uluslararası düzeyde tanınması ve hak mücadelesi açısından önemli bir dönüm noktası olmuştur.
Tarih boyunca Roman toplumu, özellikle Holokost döneminde büyük acılar yaşamış, yüz binlerce Roman hayatını kaybetmiştir. Bu nedenle 8 Nisan; geçmişte yaşanan acıları unutmamak, ayrımcılıkla mücadele etmek ve toplumsal eşitliği güçlendirmek adına anlamlı bir gündür.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emanet ettiği birlik, beraberlik ve eşitlik ilkeleri doğrultusunda; Roman vatandaşlarımız, ülkemizin ayrılmaz bir parçasıdır.
Devletimizin temel değerlerine bağlı kalarak, toplumsal dayanışmayı güçlendirmek ve eşit vatandaşlık anlayışını pekiştirmek hepimizin ortak sorumluluğudur.
Bu vesileyle, tüm Roman vatandaşlarımızın 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nü kutluyor; sağlık, huzur ve esenlikler diliyorum.''




