Bir harita düşün: renkler sadece görsel değil, göçün, ekonominin ve akrabalık ilişkilerinin coğrafi izi. Şehirlerin kimlerle “yakın akraba” olduğunu gösteren bir nüfus parmak izi. Şimdi bunu haber formuna dökelim.
Kütahya’da en çok Afyonkarahisarlılar yaşıyor
GZT’nin TÜİK verileriyle hazırladığı harita dikkat çekti
GZT’nin, TÜİK verilerinden yararlanarak hazırladığı “Hangi ilde en çok nereli yaşıyor?” başlıklı çalışma Kütahya’daki hemşehri dağılımını da ortaya koydu. Haritaya göre Kütahya’da en fazla Afyonkarahisarlı nüfus bulunuyor.
Komşu illerle olan güçlü ulaşım ağı, iş, eğitim ve ticaret ilişkileri bu tabloyu desteklerken Uşak ve Eskişehir nüfusunun da kentte önemli bir yer tuttuğu görüldü. Bölgesel hareketlilik, Kütahya’nın çevre illerle olan sosyal ve ekonomik bağını bir kez daha gözler önüne serdi.
Komşu illerle güçlü bağ
Afyonkarahisar’ın ilk sırada yer alması, iki şehir arasındaki yoğun etkileşimi ortaya koyarken Uşak ve Eskişehir’den gelen vatandaşların da Kütahya’daki hemşehri nüfusunda dikkat çeken bir ağırlığa sahip olduğu belirlendi.
Şehirler arası kültürel akrabalık
Ortaya çıkan veriler, Kütahya ile Afyonkarahisar başta olmak üzere Uşak ve Eskişehir arasında güçlü bir kültürel ve ticari bağ bulunduğunu da ortaya koydu. Aynı bölgenin şehirleri arasındaki bu nüfus hareketliliği, günlük yaşamdan esnaflığa kadar birçok alanda hissediliyor.





