Kütahya’da Karadonlu Sokak’ta, Karadonlu Mescidi’nin karşısında bulunan Karadonlu Can Baba Tekke ve Türbesi, son dönemde yaşanan tahribat olayları nedeniyle dikkat çekti. Yıllardır ziyaret edilen manevi mekânın, hırsızlık ve zarar verme olayları nedeniyle artık sürekli kilitli tutulduğu belirtildi.

Türbenin bakımını üç yıldır gönüllü olarak üstlenen Hasibe Akkuş, daha önce açık tutulan türbenin yaşanan olaylar sonrası kapatılmak zorunda kaldığını ifade etti.

Ca17E598 5F31 4Bbb Bec0 D8F55E2647Dd

TÜRBEDE HIRSIZLIK VE TAHRİBAT İDDİASI

Hasibe Akkuş, türbede bulunan kumbaranın daha önce çalındığını, yerine konulan yeni kumbaranın ise kilidinin kırılarak içindeki paranın alındığını söyledi. Türbede bulunan saatlerin de çalındığını belirten Akkuş, bazı çocukların türbe içinde peçete ve yazıları yaktığını, havlulara zarar verdiğini ve kibritle çeşitli noktalarda tahribata yol açtığını iddia etti.

Akkuş, güvenlik konusunda ellerinde yeterli imkân olmadığını belirterek, “Daha önce kumbaramız çalındı, yeniden getirdik. Saat çalındı, yeniden getirdik. Kapıyı kilitlemekten başka güvenlik önlemimiz yok” dedi.

82F6C581 0925 4Ddb 8681 9Bc4F97A52F3

“BURAYI KENDİ EMEĞİMİZLE DÜZENLEDİK”

Türbenin gönüllü desteklerle ayakta tutulduğunu söyleyen Akkuş, mekândaki birçok ihtiyacın hayırsever vatandaşların katkısıyla karşılandığını ifade etti.

Akkuş, “Biz burayı kendi emeklerimizle yaptık. Minderleri bir arkadaşımız, perdeleri başka bir arkadaşımız hayır amacıyla getirdi. Kumbaraya bırakılan bağışlarla türbenin giderlerini karşılıyorduk. Ancak yaşanan hırsızlık olayları ve türbenin sürekli kapalı kalması bağışları da olumsuz etkiledi” diye konuştu.

46Eebf20 Afc1 4055 Aee6 1C972D49477C

MUKABELE, HATİM VE İKRAM GELENEĞİ SÜRÜYOR

Yaklaşık 10 yıldır türbeye geldiğini, son üç yıldır da bakımını üstlendiğini belirten Akkuş, türbenin yalnızca ziyaret edilen bir mekân değil, aynı zamanda ibadet ve dayanışma noktası olduğunu söyledi.

Akkuş, ziyaretlerden önce türbenin temizliğini yaptığını belirterek, “İlk ben gelirim, her yeri temizlerim. Sonra arkadaşlarımız gelir, burada adak dağıtırız, mukabele okuruz” ifadelerini kullandı.

Ramazan ayında iftar, aşure ayında ise aşure ikramı yapıldığını belirten Akkuş, yaşanan olumsuzluklara rağmen manevi geleneği sürdürmeye çalıştıklarını dile getirdi.

C2E61Fba 7732 47B7 8D2A 1877F8039140

KARADONLU CAN BABA TÜRBESİ MANEVİ MİRASLAR ARASINDA

Kütahya’nın önemli manevi duraklarından biri olan Karadonlu Can Baba Türbesi, rivayete göre 14. yüzyılda Horasan’dan Anadolu’ya gelen alperenlerden Karadonlu Can Baba’ya ev sahipliği yapıyor.

Anlatılara göre Karadonlu Can Baba, Hacı Bektaş-ı Veli’nin hizmetinde bulunmasının ardından İslam’ı yaymak amacıyla Anadolu’ya gönderildi. Can Baba’nın, Kavus Han ve çevresindeki insanların Müslüman olmasına vesile olduğu kabul ediliyor.

Karadonlu Can Baba tarafından kurulduğu aktarılan tekke, günümüzde mescit olarak kullanılıyor. Türbede Karadonlu Can Baba’nın yanı sıra dokuz mezar bulunuyor. Ziyaretçilerin Kur’an okuyup ibadet edebileceği ahşap bölümün de yer aldığı yapı, 2018 yılında Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarıldı.

7B918C08 073D 452D 9104 59Cdd1F2649A

AHTERÎ EFENDİ’NİN MEZARI DA AYNI AVLIDA

Türbenin avlusunda, Osmanlı döneminin önemli âlimlerinden Mustafa Ahterî Efendi’nin mezarı da bulunuyor. “Ahterî Kebir” adlı Arapça-Türkçe sözlüğün yazarı olan Ahterî Efendi, ilk eğitimini Afyonkarahisar’da aldıktan sonra Kütahya Haliliye Medresesi’nde müderrislik yaptı.

Hayatının sonuna kadar Kütahya’da ilimle meşgul olan Ahterî Efendi, 1561 yılında Kütahya’da vefat etti. Kaleme aldığı Ahterî Kebir, Osmanlı döneminde en çok kullanılan sözlüklerden biri oldu ve Anadolu’nun yanı sıra Türkistan’a kadar ulaştı. Eserin 1905 yılına kadar yaklaşık 20 kez basıldığı biliniyor.

Kütahya’da Yaz Kur’an Kursları Başladı
Kütahya’da Yaz Kur’an Kursları Başladı
İçeriği Görüntüle

5965Ddd5 13A1 4Ade 9Ed3 8662E2E39361

MANEVİ MİRASA SAHİP ÇIKILMASI İSTENİYOR

Karadonlu Can Baba Tekke ve Türbesi’nde yaşandığı belirtilen tahribat ve hırsızlık olayları, Kütahya’nın manevi mirasının korunması konusunu yeniden gündeme taşıdı. Gönüllüler, türbenin daha güvenli hale getirilmesi ve ziyaretlerin düzenli şekilde sürdürülebilmesi için kalıcı önlemler alınmasını istiyor.

312A9B9D 8F8A 4524 9A46 08A11A99Eacd

Muhabir: Çağla Canbaz