Kütahya’da yapılan market araştırması, artan yaşam maliyetlerini bir kez daha gözler önüne serdi. 19 temel gıda ürününden oluşan alışveriş sepetinin toplam tutarı 3 bin 187 liraya ulaşarak vatandaşları şaşkına çevirdi.
MARKET HESABI ŞAŞKINLIK YARATTI
İngiliz gazeteci Lizzie Porter tarafından hazırlanan uluslararası karşılaştırmada, aynı ürünlerden oluşan market sepetinin Londra’da 44,53 sterlin, İstanbul’da ise 71,99 sterlin olduğu ortaya kondu. İstanbul’daki sepetin Türk lirası karşılığı 4 bin 425 lirayı buldu.
Bu karşılaştırmanın ardından Dumlupınar Gazetesi olarak Kütahya’da benzer bir çalışma yaparak şehirdeki fiyatları mercek altına aldı.

ASGARİ ÜCRETLİ ZORLANIYOR
Ortaya çıkan rakamlar, özellikle asgari ücretle geçinen vatandaşların yaşadığı ekonomik sıkıntıyı bir kez daha gündeme taşıdı. Vatandaşlar, artan fiyatlar nedeniyle artık yalnızca temel ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini ifade ediyor.
İNDİRİMLİ ÜRÜNLERE RAĞMEN YÜKSEK TUTAR
Araştırmada, alışverişte indirimli ürünlerin tercih edilmesine rağmen toplam tutarın 3 bin lirayı aşması dikkat çekti. Bu durum, gıda fiyatlarındaki artışın ne denli yüksek seviyelere ulaştığını gözler önüne serdi.

GIDA FİYATLARI ALIM GÜCÜNÜ DÜŞÜRÜYOR
Vatandaşlar, özellikle gıda fiyatlarındaki artışın bütçelerini doğrudan etkilediğini belirterek, maaşların temel yaşam giderleri karşısında yetersiz kaldığını dile getiriyor.
Ekonomistler ise artan gıda fiyatlarının vatandaşın alım gücünü ciddi şekilde düşürdüğüne dikkat çekerek, bu durumun önümüzdeki süreçte de gündemde kalacağını vurguluyor.
KÜTAHYA’DA YAŞAM MALİYETİ ARTIYOR
Kütahya’da yapılan bu araştırma, şehirdeki yaşam maliyetlerinin her geçen gün arttığını ortaya koyarken, özellikle dar gelirli vatandaşlar için geçim mücadelesinin giderek zorlaştığını bir kez daha gözler önüne serdi.





