Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ), Avrupa Birliği Erasmus+ Kapasite Geliştirme Fonu kapsamında yer aldığı uluslararası projeyle yenilenebilir enerji alanında eğitim çalışmalarını Afrika’ya taşıyor. DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, üniversitenin projedeki koordinatörlük başarısına ve yürütülen eğitim programlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kızıltoprak, Dumlupınar Üniversitesinin geçen yıl Erasmus+ Kapasite Geliştirme Fonu kapsamında koordinatörlük üstlenen Türkiye’deki tek üniversite olduğunu belirterek, iki projede birden yer alma başarısına da dikkat çekti. Üniversitenin bu alandaki çalışmalarında Prof. Dr. Oktay Şahbaz’ın öncü rolünü özellikle vurguladı.
DPÜ'den Erasmus+ Kapasite Geliştirme Fonu Başarısı
DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, üniversitenin Erasmus+ Kapasite Geliştirme Fonu kapsamında elde ettiği başarıyı değerlendirdi.
Geçen yıl koordinatörlük görevi üstlenen Dumlupınar Üniversitesinin, Türkiye’deki 208 üniversite arasında bu başarıyı elde eden tek üniversite olduğunu ifade eden Kızıltoprak, ODTÜ ve Bilkent gibi üniversitelerin de bulunduğu akademik ortamda elde edilen sonucun önemine değindi.
Kızıltoprak, DPÜ’nün iki ayrı projede birden yer alan tek üniversite olduğunu da belirterek, bu başarının öncülerinden Prof. Dr. Oktay Şahbaz’ın katkılarına dikkat çekti.
''Dumlupınar Üniversitesi, 208 Türkiye Üniversitesi Arasında Koordinatörlük Alan Tek Üniversitedir''
Projenin ihtiyaç analizine ilişkin verileri paylaşan Rektör Kızıltoprak, Afrika’daki üniversitelerde yenilenebilir enerji alanında eğitim ihtiyacının bulunduğunu belirtti.
Kızıltoprak’ın aktardığı verilere göre, araştırmaya katılan Afrika üniversitelerinin yalnızca yüzde 27’sinde yenilenebilir enerji alanında müstakil dersler sunuluyor. Araştırmaya katılanların yüzde 43’ü ise nitelikli eğitici eksikliğini bu alandaki önemli engellerden biri olarak ifade ediyor.
Rektör Kızıltoprak açıklamasında, ''Avrupa Birliği'nin Erasmus+ Kapasite Geliştirme Fonu'ndan geçen yıl koordinatörlük alan Dumlupınar Üniversitesi, 208 Türkiye üniversitesi arasında koordinatörlük alan tek üniversitedir. Rakiplerimiz arasında ODTÜ, Bilkent gibi üniversiteler de düşünüldüğünde, bu alanda koordinatörlük alan tek üniversiteyiz. İki projede birden yer alan tek üniversite de Dumlupınar Üniversitesidir. Dolayısıyla bu çok büyük bir başarı. Dumlupınar Üniversitesinin bu başarısının öncülerinden olan Prof. Dr. Oktay Şahbaz'ın ismini özellikle dile getirmek istedim.
Projenin ihtiyaç analizine göre Afrika üniversitelerinin sadece yüzde 27'si yenilenebilir enerji alanında müstakil dersler sunmaktadır. Biz her şeyin eğitimle başlamasına ve üniversitelerin topluma öncülük etmesine önem veriyoruz. Bu bakımdan bu veriyi değerli görüyoruz. Araştırmaya katılanların yüzde 43'ü ise nitelikli eğitici eksikliğini ifade etmiş ve bu alandaki en büyük engel olarak eğitimi görmüşler. Yani biz müfredatımızı yenilersek, eğiticileri eğitirsek bu insanların imdadına daha hızlı cevap verebiliriz diye düşünüyoruz.
Bugün üniversitemizde, şehrimizde gerçekleştirdiğimiz bu çalıştay beş gün sürecek. Bu beş gün boyunca söz konusu ihtiyaca eğitim yoluyla çözümler üretmeyi öncelik alacağız. Tabii ki daha ileride yeni projelerin geliştirilmesi ve kaynak bulunması da önceliklerimiz arasında. Kütahya'da uluslararası projenin ikinci çalışma paketinin yürütücülüğünü yapıyoruz. Bu bakımdan ortak kurumlarla birlikte iki önemli eğitim programı geliştirdik. Bunlardan ilki Yenilenebilir Enerji Teknolojileri ve Sistemleri, ikincisi ise Enerji Girişimciliği Kısa Eğitim Programı'dır.'' ifadelerini kullandı.
''Üniversitemizin İçinde Bulunduğu Bu Projeyle Karanlıkta Kalan İnsanlara Aydınlık Verme Fırsatı Elde Edeceğiz''
Eğitim programlarının detaylarına da değinen Rektör Kızıltoprak, ''Bu iki program da çok değerli. Bu programlar kapsamında toplam 18 eğitim modeli geliştirilmiştir. Bir program hazırlanmış, bir müfredat oluşturulmuştur. Bu müfredat, yenilenebilir enerji kaynakları ve bunların teknik esasları, yenilenebilir enerji sistemlerinin planlanması ve uygulanmasının öğretilmesinin yanında, bu alanda girişim geliştirebilecek insan kaynağının yetiştirilmesini de hedeflemektedir.
Bu çok önemlidir. Yenilenebilir enerji müfredatını güçlendirirken aynı zamanda bunu uygulayacak girişimcilerin de ortaya çıkmasına katkı sağlayacak planlar ve programlar müfredatın içinde yer almaktadır.
Bu nedenle önümüzdeki beş gün boyunca gerçekleştirilecek Eğiticilerin Eğitimi Programı, projenin başlıca aşamalarından birisidir. Çalışmaya katılan çok değerli akademisyenler, ülkelerinin en seçkin akademisyenleridir. Burada edindikleri bilgi ve öğretim yöntemlerini kendi üniversitelerine taşıyacaklardır.
Kütahya'da başlayan eğitim süreci Somali'de, Tanzanya'da ve Manavide öğrencilere ulaşacaktır. Katılımcılar, burada hazırlanan modüllerle kendi üniversitelerindeki öğrenciler arasında akademik bir köprü kuracaklardır.
Bu çalışma, bizim üniversitemize de büyük bir sinerji kazandırmış olacaktır. Üniversiteler arası iş birliğinin somut bir kalkınma meselesine nasıl katkı sağlayacağını bu çalışmayla daha açık bir şekilde göstermiş olacağız.
Enerjiye erişim, teknik bir altyapı konusu olmakla birlikte eğitim, istihdam, girişimcilik, toplumsal refah ve toplumsal barışla doğrudan ilişkilidir.
Edison, elektrik ampulünü ilk bulduğunda, “Bu ne işe yarayacak?” diyenlere, “Bu ampul sayesinde Amerikan Başkanı 24 saat çalışacak, ameliyathanelerimiz 24 saat operasyona devam edecek, üniversitelerde kütüphanelerimiz 24 saat açık kalacak. Hayat sekiz saatten 24 saate çıkacak.” demiştir.
Ama bugün Sahra Altı Afrika'da 600 milyondan fazla insan elektrik imkânından uzak yaşıyor. Yani Amerika'nın ve Avrupa'nın yüz yılı, 120 yılı aşkın süredir ulaştığı bir imkâna hâlâ ulaşamayan insanlar var.
Üniversitemizin de içinde bulunduğu bu projeyle karanlıkta kalan insanlara aydınlık verme fırsatı elde edeceğiz. 600 milyonun hepsine ulaşamasak da bir milyona, 10 milyona, 100 milyona derman olacak bir projenin içinde olmak hem akademisyenler olarak bizi heyecanlandırıyor hem de toplumsal refaha ve toplumsal barışa katkı sağlamak açısından bizi heyecanlandırıyor.
Değerli basın mensupları, üniversitelerin birçok görevi var. Bizim görevlerimiz eğitim-öğretim yapmak, akademik bilgi üretmek ama aynı zamanda yerel, ulusal ve bütün küresel ihtiyaçlara cevap verecek uzmanlar yetiştirmek, uygulanabilir çözümler geliştirmek ve bu çözümlerin insanlıkla buluşmasını sağlamaktır.'' diye konuştu.




