Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, iş kazası geçiren çalışanlar açısından önemli bir karar verdi. Karara göre, iş kazası sonrası kalıcı sakatlık oluşmasa bile işçinin raporlu olduğu dönemde yaşadığı gelir kaybı tazminat kapsamında değerlendirilebilecek.
Kalıcı maluliyet olmasa bile zarar oluşabilir
Daha önce birçok davada, kalıcı maluliyet oranı bulunmayan işçiler için maddi tazminat talepleri reddedilebiliyordu. Ancak Yargıtay, işçinin iyileşmiş olmasının, raporlu kaldığı sürede uğradığı ekonomik kaybı ortadan kaldırmayacağına dikkat çekti. Bu kapsamda işçinin çalışamadığı dönem için oluşan kazanç kaybının bilirkişi tarafından hesaplanması gerektiği belirtildi.
4 metreden düşen işçinin davası emsal oldu
Karara konu olay, 2014 yılında bir bakım-onarım çalışması sırasında meydana geldi. Yaklaşık 4 metre yükseklikten düşen işçi ağır şekilde yaralandı ve uzun süre tedavi gördü.
Yerel mahkeme, Adli Tıp Kurumu’nun “kalıcı maluliyet yoktur” raporuna dayanarak maddi tazminat talebini reddetti. Dosya Yargıtay’a taşınınca karar bozuldu.
Raporlu süre gelir kaybı sayılacak
Yargıtay, işçinin raporlu olduğu dönemde fiilen çalışamadığını ve bu nedenle ekonomik kayıp yaşadığını vurguladı. Buna göre, kalıcı sakatlık bulunmasa bile geçici iş göremezlik süresindeki gelir kaybı maddi zarar olarak kabul edilecek.
Hesaplamada işçinin net kazanç kaybı belirlenecek, SGK tarafından yapılan ödemeler düşüldükten sonra kalan tutar tazminat hesabına dahil edilecek. Bu karar, özellikle sanayi, inşaat, bakım-onarım ve üretim gibi riskli sektörlerde çalışan işçiler için önemli sonuçlar doğuruyor. İş kazası geçiren bir çalışan tamamen iyileşse bile, çalışamadığı süre boyunca uğradığı maaş kaybını talep edebilecek.
İşverenler açısından önemli uyarı
Karar, işverenlerin sorumluluğunu da genişletiyor. Artık yalnızca kalıcı sakatlıkla sonuçlanan kazalar değil, geçici iş göremezlik yaratan iş kazaları da maddi sorumluluk doğurabilecek.Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin eksiksiz uygulanması, işverenler açısından daha da kritik hale geldi.
Tazminat hesabında yeni dönem
Yargıtay’ın bu kararıyla birlikte “kalıcı engel yoksa maddi tazminat da yok” anlayışı değişmiş oldu. İş kazası sonrası raporlu geçen sürelerde yaşanan gelir kaybı da hukuken korunması gereken zararlar arasında sayılacak.




